Grupul parlamentar al deputaților liberali va face plângere în Justiție împotriva celor care au condus ședința de plen a Camerei Deputaților în care a fost aprobat proiectul de lege privind adoptarea OUG 20/2016 cu amendamente, a anunțat miercuri liderul deputaților PNL Eugen Nicolăescu.
„În ciuda probelor zdrobitoare pe care le-am pus la dispoziție, majoritatea din Biroul permanent, PSD — ALDE, a refuzat măcar să se uite pe ele, nici nu a vrut să ia în considerație faptul că sunt puși în fața unor documente pe care să le analizeze și să ia o decizie în cunoștință de cauză. Această atitudine arogantă trebuie dezavuată de toată lumea. Le-am atras atenția în cadrul ședinței Bp că în Regulament nu se specifică faptul că se supune la vot solicitarea unui lider de grup de a se verifica cvorumul prin apel nominal și cu toate astea s-a încălcat Regulamentul și s-a supus la vot. În consecință, cred că este un abuz îngrozitor de grav pe care l-au făcut PSD și ALDE în această ședință. Le-am comunicat oficial de la microfonul Bp că noi, grupul parlamentar PNL, ne vom adresa justiției pentru a se verifica dacă a fost sau nu a fost cvorum la această ședință la care ne referim și faptul că s-au adoptat acte normative prin fraudarea votului”, a precizat Nicolăescu la finalul ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților.
Liderul liberal a menționat că a solicitat Bp să pună la dispoziția grupului PNL înregistrările audio și video de la ședința de plen de luni, iar aceste documente vor fi atașate, alături de cele pe care le dețin liberalii, la dosarul cu care vor merge în instanță.
Eugen Nicolăescu a arătat că plângerea penală pe care o vor face liberalii va viza trei persoane: președintele de ședință și cei doi secretari, „pentru că ei sunt cei care și-au asumat public și legal această situație”. Cei trei sunt președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și secretarii Marcel Ciolacu și Dragoș Zisopol.
Potrivit lui Nicolăescu, imediat ce proiectul de lege pentru adoptarea OUG 20/2016 cu amendamentele referitoare la creșterea salariilor va fi semnat de președinții celor două Camere ale Parlamentului și începe să curgă termenul pentru contestare, grupul PNL va contesta proiectul la Curtea Constituțională.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis miercuri că nu va fi reluat votul din ședința de luni când s-au adoptat mai multe proiecte, printre care și cel referitor la modificarea OUG 20/2016, în sensul majorării salariilor unor categorii din sectorul bugetar, fiind respinsă, astfel, contestația liberalilor.