Uniunea Europeană ar trebui să solicite României îndeplinirea obligaţiilor de stat membru şi stabilirea unor priorităţi pentru nevoile oamenilor săraci, în locul proiectelor de construire a unor clădiri în stil „faraonic”, afirmă Jenny Sonesson, membră a Partidului Liberal suedez, transmite Mediafax.
De profesie asistent social, Jenny Sonesson, fost consilier al Guvernului suedez, critică, într-un articol publicat de site-ul TheLocal.se, planurile Guvernului român de a contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să finanţeze programe pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei şi menţionează, în acest context, prezenţa numeroasă a cerşetorilor români pe străzile din Stockholm.
De asemenea, Jenny Sonesson relatează că în primăvară a făcut parte din delegaţia condusă de ministrul pentru afaceri europene Birgitta Ohlsson, care s-a aflat în vizită la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea sărăciei. Ea se declară impresionată de vizita într-un sat din România, unde menţionează că a observat doar case sărăcioase, noroi şi căruţe trase de cai neîngrijiţi. Politicianul suedez face, totodată, referire la întâlnirea cu o locuitoare pe nume Nicoleta şi menţionează că aceasta trăieşte împreună cu cei patru copii mici într-o casă fără încălzire şi instalaţii sanitare.
În acelaşi timp, politicianul suedez face observaţii cu privire la proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului şi prezintă costurile publicate anterior de presa străină, remarcând că în „una dintre cele mai sărace ţări din Europa” sunt alocate resurse pentru această construcţie, în condiţiile în care femeia pe care a întâlnit-o într-un sat din România trăieşte împreună cu cei patru copii într-o casă lipsită de căldură şi electricitate. Jenny Sonesson susţine, în acest context, că politicienii români sunt dependenţi de susţinerea membrilor clerului în timpul campaniilor electorale.