Letonia sugerează că SUA se află în spatele scandalului arestării șefului Băncii Naționale: DE FAPT AR FI MÂNA RUSIEI

0
134

Guvernul Letoniei a insistat, miercuri, că scandalurile care afectează sectorul bancar reprezintă o campanie în scopul dezinformării care are rolul denigrării ţării şi perturbării alegerilor parlamentare programate în octombrie, scrie cotidianul Financial Times.

Statul baltic a fost şocat de acuzaţiile Statelor Unite privind activităţi instituţionale de spălare de bani prin banca ABLV, a treia ca mărime din Letonia, şi de acuzaţiile provenind din două surse diferite că Ilmars Rimsevics, guvernatorul Băncii centrale, a solicitat mită. Atât ABLV, cât şi Ilmars Rimsevics au respins acuzaţiile.

Ministerul leton al Apărării susţine că acuzaţiile care îl vizează pe Ilmars Rimsevics ar putea fi parte a unei „operaţiuni informaţionale de amploare în scopul afectării imaginii Letoniei în rândul ţărilor occidentale şi subminării încrederii publice în naţiune”.

„Chiar dacă Ministerul leton al Apărării nu a menţionat Rusia, compararea situaţiei din Letonia cu acţiunile care au rolul perturbării alegerilor din Statele Unite, Franţa şi Germania constituie un indiciu indirect spre Moscova”, comentează editorialistul Neil Buckley într-un articol publicat în Financial Times sub titlul „Guvernul Letoniei susţine că scandalul care vizează Banca centrală reprezintă o campanie pentru denigrare / Preşedintele denunţă «atacuri informaţionale constante» asupra ţării, pe fondul acuzaţiilor privind acte de corupţie”.

Premierul Maris Kucinskis a declarat miercuri că trebuie să se demonstreze „cum a fost posibil tehnic să fie publicate informaţii calomnioase despre ţară care s-au răspândit rapid în întreaga lume”.

Preşedintele Reimonds Vejonis a avertizat că au existat „atacuri informaţionale constante asupra Letoniei, în tentativa de distorsionare a anumitor lucruri, de a afecta reputaţiile oficialilor şi de a instiga la ură între diverse grupuri etnice”.

Acuzaţiile la adresa lui Ilmar Rimsevics sunt cu atât mai sensibile cu cât el este membru al Consiliului de administraţie al Băncii Centrale Europene. Guvernatorul Băncii centrale a Letoniei a fost reţinut sub acuzaţia că ar fi cerut mită 100.000 de euro, el fiind eliberat pe cauţiune.