spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeLegea prevenției, în dezbatere publică. LISTA celor 333 de contravenții nesancționabile fără...

Legea prevenției, în dezbatere publică. LISTA celor 333 de contravenții nesancționabile fără avertisment

-

Guvernul a lansat, joi, în dezbatere publică proiectul Legii prevenţiei. Actul normativ spune că firmele nu vor mai putea fi sancţionate imediat de către autorităţi în cazul unor nereguli, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control. Peste 300 de contravenții ar urma să intre sub incidența acestei legi.

Prin acest demers legislativ, Guvernul încearcă să ”educe” firmele și patronii lor să își îndrepte neregulile constatate fără a fi sancționați. Această abordare prevede ca firmele să aibă la dispoziţie până la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de către inspector cu reprezentantul companiei, pentru remedierea unei probleme înainte de a fi sancţionate.

- Advertisement -

”După câteva săptămâni de discuţii cu specialişti din ministere, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai patronatelor şi sindicatelor, intrăm în etapa consultării extinse a prevederilor acestei legi, precum şi a listei contravenţiilor”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu.

El susține că proiectul va ”redinamiza” mediul de afaceri şi va duce şi la o mai bună funcţionare a administraţiei publice, el precizând că vor fi 333 de contravenţii care vor intra sub incidenţa prevenţiei.

- Advertisement -

Descarcă aici documentul:

proiect_legea_preventiei.doc

Guvernul lucrează la un website cu toate prevederile legii

”Cel mai important instrument este un portal unic, care va conţine toate elementele referitoare la toate drepturile şi obligaţiile legale pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control şi invers. Este de notorietate că 90-95% din firmele din România sunt companii cu până în 9 angajaţi. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricţii. Am considerat că ar fi foarte benefic să reuşim să introducem şi o componentă de prevenţie referitoare la administraţia publică. Nu putem decupa mediul de afaceri de administraţia publică de stat, fiindcă interacţiunea dintre mediul de afaceri, mediul privat şi mediul de stat este una continuă. Ne dorim o prevenţie a tot ceea ce înseamnă identificarea contravenţiilor pe tot spectrul de afaceri”, a spus Petrescu.

Un alt fapt important, a precizat ministrul pentru IMM-uri, este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere care cuprinde, de asemenea, un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere.

La finalul planului de control, organul de control revine şi dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate este sancţionat potrivit legii în vigoare”, a explicat Petrescu.

El a subliniat că prevenţia se va aplica doar acelor fapte care nu se referă la acele activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu reprezintă un grad de pericol ridicat, iar contravenientul beneficiază de prevenţie o singură data pentru oricare dintre convenţii în termen de trei ani de la data aplicării sanţiunii avertismentului.

Dezbaterea publică pe lege, deschisă până pe 1 mai

Propunerile, observaţiile, opiniile celor interesaţi să participe la procesul elaborării proiectului Legii prevenţiei sunt aşteptate de către minister până pe data de 1 mai 2017.

La jumătatea lunii martie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, declara la Adunarea generală a primarilor de municipii, că i-a cerut premierului Sorin Grindeanu ca în Legea prevenţiei să fie introdus şi un capitol pentru administraţia locală, astfel încât instituţiile de control care constată disfuncţionalităţi să nu aplice sancţiuni, ci să prezinte un plan de conformare de care aleşii locali trebuie să ţină cont.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img