Plenul Senatului a adoptat, ieri, tacit, proiectul legislativ ce introduce și defineşte termenul de „antiţigănism” ca fiind „percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora”, transmite Inpolitics.
Potrivit legii, ”promovarea, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Există o singură mică problemă în cazul legii trecute ieri de Senat: ea oficializează denumirea de ”țigan”, pentru că vorbește de sancționarea ”anti-țigănismului”.
Numai că Parlamentul României, reamintim, a respins deja cu hotărîre pînă acum o serie de inițiative legislative care făceau același lucru, respectiv oficializarea termenului de ”țigan”, observă sursa citată.
Pe rînd, asemenea proiecte inițiate în 2008, 2010 sau 2015 de politicieni precum Gheorghe Funar, Silviu Prigoană ori Bogdan Diaconu au fost trîntite de ambele Camere ale Parlamentului.
Procedura adoptării tacite face ca, ieri, o asemenea lege să fi treacut în premieră măcar printr-una dintre camerele parlamentare.
De aici concluzia că fie termenul de ”țigan” va fi oficializat, în cele din urmă, printr-o modalitate indirectă și ridicolă în același timp, fie legea va cădea la Camera Deputaților, forum decizional, fie, pur și simplu, se va înlocui cuvîntul ”țigan” cu cel de ”rom”. Cam greu, sintactic vorbind, pentru că ar trebui să se înfiereze, în acest caz, ”comportamentul anti-romanism”, cu inerentele confuzii.
- Advertisement -