Home Analize Lecția maghiară a Capitalei Culturale Europene: Veszprém versus Timișoara

Lecția maghiară a Capitalei Culturale Europene: Veszprém versus Timișoara

0

Dimensiunea culturală şi cea de dezvoltare teritorială a suitei de manifestări „Veszprém-Balaton Capitala Europeană a Culturii 2023” sunt la fel de importante – a declarat Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltării teritoriale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc sâmbătă la Veszprém, transmite agenția maghiară de știri MTI..

Potrivit ministrului, datorită faptului că manifestările se vor desfăşura cu concursul unei regiuni cu o populaţie de aproape 200 000 de locuitori, programul Capitala Europeană a Culturii are şi o dimensiune regională şi una de dezvoltare teritorială. 

Acesta a subliniat: se doreşte demonstrarea puterii economice a culturii şi atragerea atenţiei asupra faptului că industriile creative, cultura şi utilizarea patrimoniului cultural pot deveni şi baza unui model economic. Acest lucru nu numai că conferă regiunii un profil specific, el poate contribui şi la creşterea economică – a adăugat el. 

Ministrul dezvoltării teritoriale, Tibor Navracsics a evidenţiat: scopul suitei de manifestări este punerea în valoare a patrimoniul cultural european, a “culorilor şi s forţei noastre”. El a subliniat că Ziua Culturii Maghiare oferă o ocazie specială pentru lansarea suitei de manifestări. Aniversarea a 200 de ani de la naşterea imnului naţional ungar, precum şi bicentenarul naşterii poeţilor Madách Imre şi Petőfi Sándor au o semnificaţie simbolică pentru maghiari.

Gyula Porga, primarul oraşului Veszprém, a reamintit: în timpul redactării proiectului de finanţare, participarea la program a fost considerată ca un instrument al dezvoltării teritoriale, urbane şi comunitare. El a afirmat că Veszprém îşi propune ca, până în 2030, să fie printre primele 20 de oraşe cele mai locuibile din Europa. Acest obiectiv va fi avut în vedere şi el în timpul punerii în aplicare a programelor. 

Potrivit informării sale, 116 municipalităţi s-au alăturat programului în urmă cu patru ani, o adevărată reuşită fiind faptul că relaţiile de cooperare s-au menţinut cu fiecare dintre acestea. Primarul a declarat că investiţiile în infrastructură ce vor fi realizate datorită programului sunt, de asemenea, importante pentru oraş şi că sustenabilitatea a fost un criteriu primordial în cursul realizării lor. El a menţionat ca exemplu atribuirea unei noi funcţii spitalului de copii, prin crearea unui centru de artă a mişcării în cadrul acestuia, în timp ce în fosta temniţă a cetăţii a fost instalată o expoziţie. 

Alíz Markovits, directorul general al societăţii Veszprém-Balaton 2023 S.A., a pus în evidenţă importanţa umplerii centrului istoric al oraşului cu o viaţă vibrantă în fiecare zi. Ea a adăugat că scopul este, de asemenea, consolidarea comunităţilor creative locale şi organizarea unei serii de programe pe tot parcursul anului, destinată populaţiei localităţilor mici. Ea a spus că se încearcă diversificarea manifestărilor şi prin alegerea unor locuri de desfăşurare neconvenţionale, cum ar fi concerte printre ruine sau un festival organizat într-o zonă industrială. 

În cursul anului vor fi organizate peste 3000 de evenimente – a explicat directorul general. Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, Alíz Markovits a declarat că bugetul total al programului se ridică la 74 de miliarde de forinţi (187 de milioane de euro), din care 72 de miliarde au fost asigurate de guvernul ungar. Restul de 2 miliarde de forinţi provin din contribuţia municipalităţilor participante şi din Premiul Melina Mercouri acordat de UE, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Ad

Exit mobile version