Home Analize Lecția Justiției bulgare

Lecția Justiției bulgare

0

de Silvia Uscov, avocat

Haideți să vă povestesc ceva…

1. Știți că mult timp s-a pus problema așezării procurorului în sala de judecată și am solicitat alături de colegii mei ca acesta să se afle în același plan cu avocatul.

Ieri, într-o sală din impunătoare clădire care găzduiește atât Curtea Supremă din Sofia, cât și Curtea de Apel, am rămas plăcut surprinsă de modul de așezare în sală.

De-a stânga și de-a dreapta sălii erau câte o masă cu bancă, una pentru procuror, una pentru avocat.

În fața judecătorilor aveai trei pupitre („bară”), cel din stânga pentru procuror, cel din dreapta pentru avocat, iar cel din mijloc pentru cel acuzat.

Astfel, aveai imaginea perfectă atât a prezumției de nevinovăție a persoanei care se putea afla în detenție (deoarece nu era plasată într-un „țarc”, îndepărtată din rândul celorlalți membri ai societății care doresc să îl tragă la răspundere), cât și a poziției celor doi reprezentanți ai acuzării și ai apărării (egali în fața judecătorilor, de-a stânga și de-a dreapta celui acuzat, întruchipând talerele unei balanțe a dreptății).

Câte săli de judecată din România sunt organizate în acest fel?

2. Ieri m-am întâlnit cu mai mulți avocați din Bulgaria. Unul dintre ei, fostul Președinte al Uniunii Barourilor din Bulgaria, chiar m-a invitat în biroul lui pentru a-mi arăta că a primit o medalie cu titlul de „Membru de Onoare” din partea Baroului București și o Diplomă din partea UNBR. De altfel, toți avocații au spus că au relații de colaborare foarte bună cu avocații din România, lucru care m-a bucurat.

Pentru că studiasem Constituția Bulgariei și am observat că are prevederi asemănătoare cu ale noastre în privința supremației Constituției și locul tratatelor în ordinea juridică internă, i-am întrebat și pe ei cum văd așezarea locului tratatelor cu UE.

Răspunsul: Constituția este supremă, iar locul tututor tratatelor este sub Constituție și deasupra legilor, tocmai pentru că legea fundamentală (Constituția) este sursa tuturor celorlalte. Logică juridică elementară.

Ad

Exit mobile version