Home Analize LECȚIA CERCETĂRII MAGHIARE: Statul ungar alocă 51,5 milioane de euro pentru cercetările...

LECȚIA CERCETĂRII MAGHIARE: Statul ungar alocă 51,5 milioane de euro pentru cercetările laureatului maghiar cu Premiul Nobel, Ferenc Krausz

0

Prestigiul instituţiilor de învăţământ superior din Ungaria este sporit şi de faptul că oamenii de ştiinţă maghiari care au fost recunoscuţi cu Premiul Nobel în ultimele zile au absolvit universităţi din ţară, a spus ministrul ungar al învăţământului şi inovării, János Csák, miercuri, într-o emisiune de pe postul de televiziune maghiar TV2. Statul ungar alocă 20 de miliarde de forinţi (51,5 milioane de euro) pentru cercetările lui Ferenc Krausz, a mai declarat politicianul.

Katalin Karikó, care a primit luni Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie, a absolvit Universitatea de Ştiinţe din Szeged (SZTE), fiind şi în prezent profesor-cercetător al acestei universităţi; Ferenc Krausz, care a primit marţi Premiul Nobel pentru Fizică, a absolvit Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta şi Universitatea de Tehnologie din Budapesta, a menţionat János Csák.

“Depunem eforturi pentru ca în cercetările din Ungaria să implicăm cât mai mulţi oameni de ştiinţă care să ridice prestigiul universităţilor şi institutelor noastre de cercetare”, a spus ministrul culturii şi inovării.

Oficialul ungar a explicat că statul maghiar alocă 20 de miliarde de forinţi pentru cercetările lui Ferenc Krausz, în cadrul unui contract încheiat pe o perioadă de şase ani.

János Csák a amintit că Ferenc Krausz şi oamenii de ştiinţă care i-au fost colegii au efectuat experimentele recunoscute acum cu Premiul Nobel pentru Fizică la începutul anilor 2000, iar de atunci, rezultatele obţinute au fost aplicate în nenumărate cazuri. În comunitatea ştiinţifică, instrumentele care sunt folosite ulterior de alţii au un impact din ce în ce mai mare, a explicat ministrul.

“Atunci când decid despre acordarea celui mai prestigios premiu ştiinţific, cei responsabili iau în considerare şi impactul final al unei descoperiri. Aşa cum descoperirea de către Katalin Karikó a unui vaccin împotriva Covid reprezintă un pas uriaş în faţă şi în privinţa tratării cancerului, tehnologia lui Ferenc Krausz care cercetează şi urmăreşte mişcările electronilor şi a altor particule în cadrul nucleului unui atom, în fizica laserului, poate fi utilizată în foarte multe domenii, începând cu ştiinţa materialelor şi până la ştiinţele vieţii”, a relatat oficialul maghiar.

Ministrul ungar al învăţământului şi inovării a adăugat că ambele descoperiri făcute cu aportul maghiarilor oferă sprijin în progresul umanităţii, aşa cum a fost formulat acest lucru pe vremuri de către Alfred Nobel, fondatorul premiului, ca fiind cea mai importantă condiţie.

“În 2019, Guvernul Ungariei a încheiat un contract de şase ani cu Institutul de Optică Cuantică Max Planck din Germania, condus de către Ferenc Krausz, respectiv cu Ludwig-Maximilians-Universität din München, unde profesorul este şeful Catedrei de Fizică Experimentală. Împreună dorim să creăm un instrument de diagnosticare cu ajutorul căruia bolile, printre care şi cancerul, pot fi prezise prin analizarea electronilor şi a diferitelor particule din celulele şi sângele nostru. Ferenc Krausz lucrează şi la dezvoltarea acestui aparat în Ungaria, care va fi fabricat aici, în ţară, acesta este motivul pentru care statul maghiar alocă 20 de miliarde de forinţi pentru cercetarea sa” – a explicat János Csák.

Ministrul maghiar a subliniat că prin dezvoltarea unui astfel de instrument, prin prezicerea bolilor şi, prin urmare, prin schimbarea stilului de viaţă pot fi realizate economii uriaşe în domeniul sanitar.

Ad

Exit mobile version