Conflictul declanșat de Rusia lui Vladimir Putin testează coeziunea celor 7 cele mai industrializate state de pe planetă și le confirmă limitele de influență în lume, scrie Le Monde conform RFI.
Summitul G7 are loc sub egida cancelarului german Olaf Scholz, aflat la șefia grupului, anul acesta.
S-au reunit în Germania liderii occidentali – Joe Biden, Emmanuel Macron, Mario Draghi, Boris Johnson, premierul Japoniei, Fumio Kishida și cel al Canadei, Justin Trudeau precum și lideri europeni -Ursula von der Leyen și Charles Michel.
În plus, o serie de state „nealiniate” au fost invitate la eveniment: premierul Indiei, Narendra Modi, președinții din Senegal, Africa de Sud, Argentina și Indonezia. De altfel, Jakarta conduce G20 anul acesta.
Aceste state nu au condamnat Rusia pentru invazia în Ucraina, cu ocazia votului organizat la începutul lui martie, de Națiunile Unite, în încercarea de a izola Moscova pe frontul diplomatic. În plus, cu 4 zile înainte de G7, liderii sud-africani și indieni au participat la un summit virtual a BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud și la care a participat liderul de la Kremlin.
Multiplele sancțiuni deja decise de Occident împotriva Moscovei constituie un subiect sensibil cu statele nealiniate. Spre exemplu, statele africane sunt „între ciocanul războiului și nicovala sancțiunilor”, după cum s-a exprimat Macky Sall cel care conduce, în prezent, Uniunea africană.
Pentru el, criza alimentară și prețurile la energie trebuiesc discutate de urgență.
Cele două chestiuni sunt delicate și se vor afla în centrul discuțiilor între membrii G7 și invitații lor. Primii sunt supuși unor presiuni inflaționiste ce ar putea să agraveze inegalitățile și deja, au declanșat mișcări sociale. Și tot statele din G7 vor trebui să-și asigure invitații de solidaritatea lor pentru a fi limitate efectele colaterale ale războiului.
G7 este, la ora actuală, după cum observă Le Monde, incapabilă să contracareze singură riscul unei penurii alimentare mondiale.