spot_img
15.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăAnalizeLe Monde: Germania și prejudiciile aduse economiei mondiale

Le Monde: Germania și prejudiciile aduse economiei mondiale

-

- Reclama -

Excedentul economic german – i-ar putea face bine sau nu cancelarei Angela Merkel, se întrebă revista franceză Le Monde. Întrebarea se pune odată cu publicarea cifrelor pentru comeţ exterior german, o cifră în creştere pentru luna iunie – de  21 de miliarde de euro, transmite RFI.

- Reclama -

Germania, care a înregistrat în 2016 un excedent comercial record de 250 de miliarde de euro este acuzată că nu a investit destul şi că a accentuat dezechilibrele cu partenerii comerciali. La şapte săptămâni până la alegerile legislative, cifrele sunt, la prima vedere, o veste excelentă pentru Angela Merkel.

- Advertisement -

La 12 ani după ce a ajuns la putere, preşedinta Uniunii Creştin-Democrate – Angela Merkel este de părere că starea bună a economiei germane este cel mai bun argument pentru ca pe 24 septembrie să fie confirmată cancelar pentru următorii patru ani. Această prosperitate ar trebui să însemne un avantaj pentru cancelară. Dar, excelentele cifre de comerţ exterior complică de fapt relaţiile Germaniei cu partenerii externi.

La finele lui mai, după summitul G7 din Italia, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump scria pe Twitter : « avem un enorm deficit comercial cu Germania. Foarte rău pentru Statele Unite. Acest lucru se va schimba ».  O lună mai târziu, revista britanică The Economist relansa dezbaterea : « chestiunea germană: de ce excedentul său aduce un prejudiciu economiei mondiale » .

- Advertisement -

Economistul Hans-Werner Sinn, fostul director al Institutului de Cercetări Economice de la Universitatea din Munchen acuză ţările din sudul Europei că au contribuit la excedentul german profitând de politicile bugetare şi monetare care le-a permis să cumpere produse germane la preţuri competititve. Economistul este de părere că surplusul german este consecinţa politicilor de echilibrare a conturilor publice şi de stabilitate a preţurilor.

Pentru alţii, din contră, excedentul german pune în lumină o problemă a economiei naţionale: nivelul prea sensíbil al investiţiilor. Înainte de ultimul consiliu franco-german, preşedintele Emmanuel Macron afirma că Berlinul trebuie să relanseze investiţiile publice şi private în Europa.

În Germania, dezbatrea este relansată în contextul campaniei pentru legislative. Pentru Martin Schulz, candidatul Partidului Social Democrat (SPD), excedentul german a urcat într-atât că ar trebui fixat “un anumit nivel destinat investiţiilor”.  Conservatorii germani au înscris în programul electoral o lege ce favorizează accelerarea investiţiilor în special în domeniul infrastructurii şi a informaticii. O măsură care se pliază pe dorinţa cetăţeanului de rând: un sondaj publicat la mijlocul lui iulie arată că 86% dintre germani consideră că statul investeşte prea puţin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img