spot_img
23.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăExterneLE FIGARO: Ungaria nu și-a revenit după ce a pierdut două treimi...

LE FIGARO: Ungaria nu și-a revenit după ce a pierdut două treimi din teritoriul său după primul război mondial

-

COMENTARIU LE FIGARO:

- Reclama -

Ungaria nu și-a revenit după ce a pierdut două treimi din teritoriul său după primul război mondial. Naționalismul lui Horthy, apoi tranziția dureroasă de după căderea comunismului, au contribuit și ele la o mentalitate reticentă față de liberalism. Viktor Orban vine din această istorie, mai bine înțeleasă în est decât în ​​vestul Europei.

Tratatul de la Trianon din 1920, impus de Franța, Marea Britanie și Statele Unite a fost conceput pentru a pedepsi Austro-Ungaria. Pentru maghiari, este o traumă națională.

Iar apărarea identității naționale a devenit o temă-cheie a revoluției conservatoare a Fidesz, din 2010 încoace.
Ungaria, această bijuterie barocă a Mitteleuropa, a reușit să smulgă drepturi speciale împăraților austrieci, prin Tratatul din 1867 și a devenit o națiune dominantă în regiunea Dunării.

Nu și-a revenit cu adevărat din această „cădere“- asta în timp ce vecinii din România, Cehoslovacia, Serbia, Croația și Ucraina s-au bucurat de o dezmembrare teritorială care făcut ca unul din trei maghiari să ajungă în afara Ungariei. Aproximativ 3 milioane de maghiari trăiesc și azi în aceste teritorii pierdute și li s-a acordat dreptul la cetățenie de către guvernul Orban.

Alegerea unei melodii care evocă Trianonul, în manifestările electorale ale lui Orban, nu este, evident, o coincidență.

Este imposibil să înțelegem ce se întâmplă astăzi în Ungaria și în restul Europei Centrale, fără a reveni la istoria lungă și chinuită a acestei regiuni. O istorie încă necunoscută în Occident.

Rebeliunea condusă de Orban se hrănește, de asemenea, de teama viscerală față de liberalismul reprezentat de Trianon. În definitiv, dezmembrarea țării a fost dictată de Franța, Statele Unite și Marea Britanie, toate state liberale.

Să nu ne mirăm atunci că Universitatea Central-Europeană, fondată de miliardarul George Soros, în inima Budapestei, se află în centrul controversei dintre liberalism și conservatorismul național”,

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...