spot_img
12.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăAnalizeLe Figaro: Statul turc, complice la atentatul din Ankara?

Le Figaro: Statul turc, complice la atentatul din Ankara?

-

- Reclama -

Un expert în chestiunile Orientului Mijlociu propune o analiză asupra atentatului petrecut sâmbără în capital Turciei, soldat cu cel puțin 95 de morți și peste 240 de răniți. Și nu exclude o complicitate a statului turc, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Ziarul Francez Le Figaro a cerut opinia lui Fabrice Balanche , conferențiar la universitatea Lyon 2, director al Grupului de cercetare și studii asupra Mediteranei și orientului Mijlociu. El spune că principalii suspecți sunt grupările teroriste precum Statul Islamic sau Al-Nosra, dar nu exclude nici mișcările ultranaționaliste turce.

”Statul Islamic este capabil să-i urmărescă până la Ankara pe susținătorii kurzilor din Siria, și nu ar fi primul atentat de acest fel din Turcia. De exemplu, atentatul de la Suruc, din iulie. Dar să nu uităm atentatul din mai 2013, atribuit oficial de Erdogan extremei stângi turce dar care, fără îndoială, provenea de la mișcările jihadiste. (…)

Dar și ultranaționaliștii turci pot fi la originea acestui atentat. Ei se opun categoric oricărei forme de recunoaștere a identității kurde și recurg la violență în totală impunitate. Dar în ambele ipoteze se pune problema unei eventuale complicități a statului turc. În privința PKK, nu cred că-l putem exclude din lista de suspecți, chiar dacă, bineînțeles, el este desemnat în mod prioritar de către șeful statului turc. Dar HDP, patidul democratic al poporului, pro-kurd, nu este un concurrent pentru PKK. (…)

Alegerile legislative vor avea loc la 1 noiembrie. AKP, [partidul lui Erdogan], nu a reușit să obțină la precedentele alegeri, din iulie, majoritatea și nici să formeze o coaliție. Și aceasta, îndeosebi din cauza scorului excellent al HDP, care a depășit pragul de 10%. Toată strategia lui Erdogam vizează așadar reducerea influenței acestui partid prin a pune botniță mass mediei de opoziție, cum ar fi ziarul Zaman, apropiat mișcării Fethullah Gulen sau ziarul kemalist Hurryet.

La nivel regional, Turcia resimte consecințele crizei siriene. Dacă Erdogan a pierdut la precedentele alegeri voturile conservatorilor kurzi , a fost din cauza atitudinii legate de luptele din orașul sirian Kobane. Erdogan sprijină grupurile jihadiste în lupta lor contra ui Bachar Al-Assad dar în egală măsură și contra partidului kurzilor din Siria, care a stabilit o zonă de autonomie în nordul țării. (…) El a lăsat o Statul Islamic să-I masacreze pe kurzi la Kobane, arătînd în mod deschis că este aliatul jihadiștilor. Iar asupra atentatului de la Suruc nu s-a făcut încă lumină”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img