spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăActualitateLászló Tőkés: În domeniul autonomiei este cea mai mare nevoie de deschiderea unui...

László Tőkés: În domeniul autonomiei este cea mai mare nevoie de deschiderea unui nou capitol

-

Potrivit lui László Tőkés, după victoria electorală a dreptei din Ungaria, este timpul ca maghiarii din Transilvania să îşi redefinească punctele de program pentru care aşteaptă sprijin de parteneriat strategic de la responsabilii din cadrul Guvernului Ungariei.

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a vorbit despre asta la o conferinţă de presă care a avut loc la Cluj-Napoca, miercuri, după ce a transmis felicitări pentru succesul electoral al Fidesz-KDNP. În opinia sa, şi maghiarii din Transilvania au avut un rol în obţinerea acestui succes.

- Advertisement -

Dintre punctele de program ale maghiarilor transilvăneni, care trebuie redefinite, a menţionat politica de subvenţii, susţinerea obiectivelor politice ale maghiarilor de peste graniţe şi a învăţământului superior în limba maghiară. În opinia sa, în domeniul autonomiei este cea mai mare nevoie de deschiderea unui nou capitol, întrucât “despre subiectul autonomiei se vorbeşte tot mai puţin, iar dacă nu reuşim să susţinem cauza aşa cum trebuie, se va pierde din justificare”.

Potrivit lui Tőkés, este de dorit ca şi Guvernul României să îşi asume responsabilitatea pentru maghiarii care trăiesc pe teritoriul României, pentru păstrarea identităţii acestora, precum şi pentru românii care trăiesc în străinătate.

- Advertisement -

László Tőkés şi-a exprimat opinia şi despre legăturile dintre moralitate şi politică. În opinia sa, atunci când este vorba despre slujirea poporului, trebuie luat exemplul lui Hristos, care a venit ca să slujească, şi nu ca să fie slujit.

“Electoratul nici nu ar vota astfel de lideri, care nu le servesc valorile şi interesele – decât dacă sunt induşi în eroare”, a declarat politicianul, criticând poziţia potrivit căreia nu merită să cauţi moralitate în politică.

Potrivit lui László Tőkés, campania de ură desfăşurată de Péter Márki-Zay sub auspiciile unui fals catolicism nu ar fi trebuit să aibă loc. Din punct de vedere moral, este un rezultat important că partidul Jobbik a pierdut teren, iar partidul Mi Hazánk (Patria Noastră, partid format din foşti membri ai Jobbik) a crescut. “Asta merită cei care neagă principiile genezei”, a declarat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img