Home Analize László Tőkés acuză statul român

László Tőkés acuză statul român

0

Un an de zile nu a fost suficient pentru a înregistra asociaţia „15 Decembrie – Ziua Solidarităţii Româno-Maghiare”, a cărei înfiinţare a fost anunţată de László Tőkés, la Timişoara, la cea de-a 32-a aniversare a revoluţiei care a răsturnat dictatura comunistă în România.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la Timişoara cu ocazia celei de-a 33-a aniversări, activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu, co-iniţiator al asociaţiei, a relatat despre obstrucţionarea de către autorităţi a înregistrării asociaţiei.

El a spus: legea prevede un termen de 30 de zile pentru ca secretariatul general al guvernului să se pronunţe asupra cererii de înregistrare a denumirii, însă acest oficiu nu a dat până acum niciun răspuns la cererea depusă în decembrie anul trecut. În schimb, a solicitat documente şi declaraţii suplimentare din partea fondatorilor. Deşi excesul de zel al autorităţii a fost considerat nejustificat, fondatorii au trimis toate documentele solicitate pentru a accelera procesul, totuşi nu au primit niciun răspuns pozitiv sau negativ, iar fără un asemenea răspuns, nu este posibil să se solicite instanţei de judecată înregistrarea asociaţiei.

Gabriel Andreescu a spus că din acest motiv au fost nevoiţi să îi solicite avocatului Előd Kincses, celălalt iniţiator al asociaţiei, să acţioneze în instanţă pentru a obliga secretariatul guvernului să elibereze documentul rezervare a denumirii. 

În cadrul conferinţei de presă, Előd Kincses a spus: este destul de ciudat că există atât de multe asociaţii româno-chineze, româno-ruse şi româno-vietnameze, dar dacă se doreşte înregistrarea unei asociaţii româno-maghiare a cărei denumire include şi cuvântul “solidaritate”, autorităţile împiedică înregistrarea acesteia. El a adăugat: ar fi mai bine dacă secretariatul guvernului ar declara că respinge solidaritatea româno-maghiară, şi nu ar tergiversa procesul de înregistrare. 

Avocatul a precizat: a cerut instanţei de contencios administrativ să oblige secretariatul guvernului la înregistrarea denumirii. În acelaşi timp a fost adresată o petiţie în legătură cu acest caz Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

În cadrul conferinţei de presă, László Tőkés a declarat că, deşi asociaţia încă nu a putut fi înregistrată, el a iniţiat deja înfiinţarea unui comitet pentru a lansa programele de cercetare al căror cadru legal va fi asigurat de asociaţie. 

În opinia sa ar trebui să se cerceteze dezvoltarea solidarităţii româno-maghiare şi modul în care s-a dezvoltat un vibrant dialog româno-maghiar la începutul anilor 1990. 

Pe de altă parte, un alt studiu ar trebui să analizeze modul în care a fost distrus spiritul Timişoarei şi spiritul solidarităţii româno-maghiare. Tőkés a considerat că aceste două cercetări ar putea arăta cât de mult au câştigat cele două popoare din solidaritatea care s-a dezvoltat şi cât de mult au pierdut prin distrugerea acesteia. 

Potrivit declaraţiei de intenţie, publicată în decembrie 2021, se înfiinţează asociaţia “15 Decembrie – Ziua Solidarităţii Româno-Maghiare”, pentru a obţine recunoaşterea zilei de 15 decembrie ca fiind ziua în care a izbucnit revoluţia din 1989. Potrivit iniţiatorilor, revoluţia a început atunci când români şi maghiari, în numele dorinţei lor de libertate care i-a unit, s-au solidarizat cu pastorul reformat şi disidentul László Tőkés. 

Declaraţia de intenţie a asociaţiei a fost semnată de László Tőkés, Gabriel Andreescu, militant pentru drepturile omului, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, avocatul Előd Kincses şi Zsolt Szilágyi, fostul şef de cabinet al lui Tőkés.

Ad

Exit mobile version