spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeLászló Tőkés acuză statul român

László Tőkés acuză statul român

-

Un an de zile nu a fost suficient pentru a înregistra asociaţia „15 Decembrie – Ziua Solidarităţii Româno-Maghiare”, a cărei înfiinţare a fost anunţată de László Tőkés, la Timişoara, la cea de-a 32-a aniversare a revoluţiei care a răsturnat dictatura comunistă în România.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la Timişoara cu ocazia celei de-a 33-a aniversări, activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu, co-iniţiator al asociaţiei, a relatat despre obstrucţionarea de către autorităţi a înregistrării asociaţiei.

El a spus: legea prevede un termen de 30 de zile pentru ca secretariatul general al guvernului să se pronunţe asupra cererii de înregistrare a denumirii, însă acest oficiu nu a dat până acum niciun răspuns la cererea depusă în decembrie anul trecut. În schimb, a solicitat documente şi declaraţii suplimentare din partea fondatorilor. Deşi excesul de zel al autorităţii a fost considerat nejustificat, fondatorii au trimis toate documentele solicitate pentru a accelera procesul, totuşi nu au primit niciun răspuns pozitiv sau negativ, iar fără un asemenea răspuns, nu este posibil să se solicite instanţei de judecată înregistrarea asociaţiei.

Gabriel Andreescu a spus că din acest motiv au fost nevoiţi să îi solicite avocatului Előd Kincses, celălalt iniţiator al asociaţiei, să acţioneze în instanţă pentru a obliga secretariatul guvernului să elibereze documentul rezervare a denumirii. 

În cadrul conferinţei de presă, Előd Kincses a spus: este destul de ciudat că există atât de multe asociaţii româno-chineze, româno-ruse şi româno-vietnameze, dar dacă se doreşte înregistrarea unei asociaţii româno-maghiare a cărei denumire include şi cuvântul “solidaritate”, autorităţile împiedică înregistrarea acesteia. El a adăugat: ar fi mai bine dacă secretariatul guvernului ar declara că respinge solidaritatea româno-maghiară, şi nu ar tergiversa procesul de înregistrare. 

Avocatul a precizat: a cerut instanţei de contencios administrativ să oblige secretariatul guvernului la înregistrarea denumirii. În acelaşi timp a fost adresată o petiţie în legătură cu acest caz Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

În cadrul conferinţei de presă, László Tőkés a declarat că, deşi asociaţia încă nu a putut fi înregistrată, el a iniţiat deja înfiinţarea unui comitet pentru a lansa programele de cercetare al căror cadru legal va fi asigurat de asociaţie. 

În opinia sa ar trebui să se cerceteze dezvoltarea solidarităţii româno-maghiare şi modul în care s-a dezvoltat un vibrant dialog româno-maghiar la începutul anilor 1990. 

Pe de altă parte, un alt studiu ar trebui să analizeze modul în care a fost distrus spiritul Timişoarei şi spiritul solidarităţii româno-maghiare. Tőkés a considerat că aceste două cercetări ar putea arăta cât de mult au câştigat cele două popoare din solidaritatea care s-a dezvoltat şi cât de mult au pierdut prin distrugerea acesteia. 

Potrivit declaraţiei de intenţie, publicată în decembrie 2021, se înfiinţează asociaţia “15 Decembrie – Ziua Solidarităţii Româno-Maghiare”, pentru a obţine recunoaşterea zilei de 15 decembrie ca fiind ziua în care a izbucnit revoluţia din 1989. Potrivit iniţiatorilor, revoluţia a început atunci când români şi maghiari, în numele dorinţei lor de libertate care i-a unit, s-au solidarizat cu pastorul reformat şi disidentul László Tőkés. 

Declaraţia de intenţie a asociaţiei a fost semnată de László Tőkés, Gabriel Andreescu, militant pentru drepturile omului, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, avocatul Előd Kincses şi Zsolt Szilágyi, fostul şef de cabinet al lui Tőkés.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img