România are, la 100 de kilometri de București, un zăcământ de gaze din care ar putea acoperi necesarul întregii țări pentru doi ani. În Caragele/jud. Buzău, casele nu sunt racordate la gaz, deși subsolul din zonă conține în jur de 30 de miliarde de metri cubi. E cea mai importantă rezervă de gaze on-shore a României, care până acum a fost doar explorată. Autoritățile promit că din 2023 va începe exploatarea, însă promisiuni similare au tot fost în ultimii ani. Toate neonorate, spune Europa Libera.
REPORTAJUL EUROPA LIBERA:
„Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă” este un vechi și popular proverb românesc, care poate fi aplicat perfect strategiei României în domeniul resurselor energetice proprii. În ultimul deceniu s-au descoperit rezerve de gaze de peste 1.600 de miliarde de metri cubi, zăcăminte care până la începutul anului 2022 nu fuseseră exploatate.
Cea mai importantă parte a acestora, peste 1.440 de miliarde de metri cubi, le reprezintă gazele de șist, a căror exploatare prezintă riscuri de mediu, dar și un consum imens de apă.
Însă România și-a dat cu stângu-n dreptu’ și când a venit vorba să extragă în mod tradițional resursele de gaze din largul Mării Negre sau cele de la Caragele, județul Buzău. Punga de gaze aflată la 105 kilometri de București a fost descoperită în urmă cu șase ani.
Dacă pentru exploatarea gazelor din largul Mării Negre termenul cel optimist al ministrului Economiei, Virgil Popescu, este anul 2025, pentru exploatarea gazului aflat în județul Buzău termenul anunțat de același ministru este 2023.