Home Dezvaluiri Kronika: Elevă din Secuime umilită la Timişoara pentru că nu vorbea română

Kronika: Elevă din Secuime umilită la Timişoara pentru că nu vorbea română

0

Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor „Mikó Imre” (MIJSZ) va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce o elevă din Secuime a fost umilită de un medic al unei insituţii sanitare din Timişoara pentru că nu vorbea limba română, scrie cotidianul Krónika în ediţia de vineri, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Cazul a devenit public în urma editorialului publicat de antrenorul din Târgu Secuiesc Alpár Farkas în Székely Hírmondó, iar mai apoi parlamentarul Erika Benkő a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă de la Sfântu Gheorghe că organizaţia MIJSZ pe care o conduce va prelua cazul.

Potrivit antrenorului, eleva Clubului Şcolar Sportiv Mózes Nagy a participat la sfârşitul săptămânii trecute la semifinalele campionatului naţional U14 de baschet din Timişoara, iar câţiva jucători nu aveau toate avizele medicale necesare validării participării la competiţie, motiv pentru care acesta a fost eliberat la faţa locului.

“Cardiologul examinator a umilit până la extreme o elevă, pe motiv că fetiţa de 12 ani nu vorbeşte limba română. Pe verso-ul fişei medicale a scris că acel copil care nu vorbeşte limba română, să nu călătorească cu echipa”, susţine antrenorul.

Potrivit lui Alpár Farkas seria umilinţelor a continuat şi la hotel, unde copiilor li s-a cerut, de asemenea, socoteală pentru că nu vorbesc fluent limba română. Acesta a adăugat că dacă asemenea incidente ar fi avut loc în Moldova nu ar fi semnalat cazul, dar faptul că s-au petrecut în vecinătatea graniţei cu Ungaria, în Timişoara, faimoasă pentru multitudinea de naţionalităţi, “este, totuşi, şocant”.

Erika Benkő a spus că împotriva medicului poate fi depusă chiar şi o plângere penală pentru abuz în serviciu. Politicianul UDMR a atras atenţia că Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” este pregătit să acorde sprijin juridic oricui ajunge într-o situaţie similară.

Cotidianul Krónika aminteşte că acest caz seamănă izbitor cu un altul, petrecut în urmă cu doi ani la Cluj-Napoca, atunci când tot un medic a comis abuzul. Atunci, o fată de 17 ani din comuna covăsneană Tălişoara a ajuns în urma unui accident la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde a fost ruşinată pentru că nu vorbea bine limba română, iar medicul a refuzat să comunice cu ea prin interemediul unui translator. Atunci CNCD a stabilit că pacienta a fost discriminată din punct de vedere lingvistic şi etnic, amendând medicul cu 1.000 de lei şi spitalul cu 2.000 de lei.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii, UDMR a iniţiat o lege promulgată anul trecut de preşedinte, prin care obligă spitalele şi instituţiile sociale să angajeze personal care cunoaşte limba minorităţilor, acolo unde populaţia minoritară reprezintă un procent semnificativ.

Ad

Exit mobile version