spot_img
3.5 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeKoveși se pregătește prin albire

Koveși se pregătește prin albire

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Știrea momentului e cea livrată de presă, azi, privind contestația înaintată de Laura Kovesi justiției din România, prin care vrea să se tranșeze soarta dosarului penal care i s-a deschis acum cîțiva ani. O contestație care are ca prim termen ziua de mîine, la ÎCCJ. Demersul lui Kovesi întărește puternic, în opinia noastră, teza candidaturii ei la prezidențiale, dar în egală măsură scoate din nou la lumină un adevăr pe care mai-marii îl uită permanent: roata se învîrte pentru toți.

Șefa EPPO, Laura Kovesi, a inițiat o nouă acțiune în instanță la Înalta Curte de Casație și Justiție, în care solicită judecătorilor să oblige procurorii Parchetului General să finalizeze dosarul deschis pe numele său de Secția Specială în urmă cu patru ani. Procesul care are ca obiect „contestație durată proces” are termen de dezbatere pentru marți, 17 ianuarie.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018 de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială, care în prezent este intrată la pensie. După desființarea Secției Specială cauza a fost preluată de Parchetul General. Codruța Kovesi susține că are trei hotărâri ale Instanței Supreme prin care procurorii sunt obligați să finalizeze dosarul, fie îl clasează, fie o trimit în judecată, însă Parchetul General ignoră hotărârile.
Șefa Parchetului European susținea într-un interviu din octombrie 2022 că Parchetul General nu închide dosarul din dorința, probabil, ”de a intimida alți magistrați din sistem”.

Procuroarea Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruța Kovesi în decembrie 2018 pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, într-un dosar care are legătură cu aducerea în țara a fostului director al FNI Nicolae Popa. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta susținea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară, cu un avion privat, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.
Adina Florea o mai acuză pe Kovesi de mărturie mincinoasă după ce ar fi declarat, în aprilie 2017, când a fost audiată la Parchetul General, că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Sebastian Ghiță, în ciuda faptului că în presă au apărut imagini cu cei doi la o cramă deținută de omul de afaceri. În luna martie 2019, Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicția de a părăsi România. Aceasta a contestat control judiciar în instanță, iar în aprilie 2019, ÎCCJ a revocat măsura dispusă de Adina Florea, relatează Agerpres.

Kovesi are perfectă dreptate în cazul de mai sus, în opinia noastră.
Și nu are deloc dreptate, în opinia ei.

Noi spunem că are dreptate pentru că este absolut nefiresc ca un dosar să treneze atît timp în sertarele procurorilor, atîrnînd o piatră de moară de gîtul unui om, indiferent cine ar fi el. La vreun an după expirarea primului termen limită stabilit de ÎCCJ pentru finalizarea dosarului, procuroarea Adina Florea declara într-o discuție cu Inpolitics că e vorba doar de o recomandare a judecătorilor, pentru că nicio instanță nu poate stabili termene fixe de anchetă.
Așa o fi, dar timpul a trecut și dosarul tot nefinalizat a rămas, iar Florea s-a pensionat anul trecut.

Pe de altă parte, Laura Kovesi însăși îi dă dreptate procuroarei Adina Florea.
Pentru că ea este cea care, ani de-a rîndul, din poziția de șefă a DNA ori a Parchetului General, explica public de ce procurorii ei tărăgănează amar de ani diverse dosare: sunt prea puțini. Fiecare procuror are pe cap sute de dosare și, evident, întîrzierile sunt firești, ne informa Kovesi.

Desigur, numărul redus al procurorilor reprezintă și scuza perfectă pentru jonglatul cu dosare: unele sunt puse la dospit pînă vine prescripția, altele sunt lucrate la foc automat, în numele a varii interese.

Deocamdată, Laura Kovesi e lucrată cu materialul clientului. Și dosarul ei poate avea aceeași scuză ca atîtea altele: procurorul de caz, bietul, nu face față muncii titanice. Și e greu de ignorat ipoteza că în spatele tărăgănării dosarului stau interese politice majore.

Dincolo de asta, demersul de acum al lui Kovesi întărește clar ipoteza că preconizează candidatura la Cotroceni, anul viitor. Fără acest scenariu, șefa EPPO nu ar avea de ce să se sinchisească de întîrzierea dosarului, mai ales ca faptele s-ar duce spre prescriere.

Zeița anti-corupție nu își permite, însă, luxul de a intra în campanie cu un dosar penal, pentru că și-ar anihila tot mesajul principal.
Este crucial ca problema dosarului fie tranșată rapid, pentru că o eventuală trimitere în judecată suficient de aproape de data alegerilor i-ar fi fatală, la cît de lente sunt procesele de la noi.
La fel, ținerea dosarului la dospit în stadiul actual ar însemna o Laura Kovesi ”penală” în alegeri, după standardele marilor ei susținători, adică o situație de neconceput.

Este, tocmai de aceea, foarte importantă ședința de mîine de la ÎCCJ. Felul cum se va aborda contestația ne poate da indicii prețioase despre viitorul politic al șefei EPPO.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img