Președintele kosovar Hashim Thaci l-a însărcinat pe fostul comandant de guerilă Ramush Haradinaj să formeze noul guvern, punînd astfel capat unei situații de criza care dureaza de 6 luni.
Decizia agită şi mai mult relaţiile tensionate între Kosovo şi Serbia.
Numele lui Haradinaj a apărut ca o pistă în negocierile române-sârbe pentru extrădarea de la Belgrad a lui Sebastian Ghiţă, Belgradul dorind la momentul respectiv ca Bucureştiul să îşi folosească influenţa în Franţa, unde se afla liderul kosovar pentru a fi extrădat în Serbia, dar Parisul nu a acceptat demersurile.
Ramush Haradinaj a fost reţinut în Franţa la începutul anului şi Serbia a încercat extrădarea sa fără succes. Belgradul şi-a suspendat apoi pentru o perioadă serviciile diplomatice la Paris.
Serbia îl consideră criminal de război pe Haradinaj.
Haradinaj a fost premier în 2005, dar a fost obligat să demisioneze după ce a fost chemat în fata Tribunalului ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie de la Haga. El a fost achitat de instanța internațională, dar e căutat in Serbia unde este acuzat de crime și tortură în perioada războiului din 1998-1999.
Populatia Kosovo este de 1, 8 milioane de oameni și 90 la suta sunt albanezi. Fostă provincie a Serbiei, Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008 și independenta sa nu e recunoscută de Serbia, Rusia, și de unele din țările Uniunii Europene, între care și România.