spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeKosovo amenință Occidentul: NE-AȚI PĂCĂLIT

Kosovo amenință Occidentul: NE-AȚI PĂCĂLIT

-

Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a acuzat luni comunitatea internațională că nu și-a respectat promisiunile făcute în schimbul aprobării de către Pristina a creării unui tribunal special pentru crimele de război de care este acuzată gherila separatistă, informează AFP conform Agerpres.

„Kosovo s-a ținut de cuvânt. Comunitatea internațională nu”, a declarat Thaci la o reuniune cu societatea civilă.

Tribunalul special a fost creat pentru a judeca crime de război comise de membri ai Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), care s-au luptat cu forțele liderului sârb Slobodan Milosevic în timpul războiului din 1998-1999.

Parlamentul din Kosovo a aprobat în 2015 crearea acestui tribunal. Foști lideri ai UCK, printre care și Thaci, ar putea fi inculpați de către acest tribunal instalat la Haga.

Thaci a subliniat că în schimbul adoptării unei legi speciale pentru crearea acestui tribunal, Kosovo a primit ca promisiune o procedură rapidă de aderare la Consiliul Europei și la UNESCO, eliminarea vizelor pentru călătoriile în Uniunea Europeană și posibilitatea de a avea propria armată.

„Comunitatea internațională nu și-a respectat niciuna dintre aceste promisiuni. Dimpotrivă, drumul Kosovo (spre integrarea) euroatlantică a devenit mai dificil”, a adăugat Thaci.

Tribunalul a fost creat sub presiune internațională în urma unui raport de anchetă al Consiliului Europei conform căruia o rețea criminală condusă de Hashim Thaci a organizat răpirea și dispariția a circa 500 de civili, în majoritate sârbi, după retragerea forțelor lui Milosevici din Kosovo în 1999.

Thaci, care conducea aripa politică a UCK în timpul războiului, a respins acest raport, spunând că motivațiile sale sunt politice.

Deși face parte din sistemul judiciar al Kosovo, tribunalul este format din judecători internaționali și este finanțat în principal de UE. Tribunalul ar urma să decidă primele inculpări până la sfârșitul anului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img