spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeKosovo acuză condițiile de aderare la Consiliul Europei

Kosovo acuză condițiile de aderare la Consiliul Europei

-

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă, transmite AFP.

De câteva luni, Kosovo se apropie de aderarea la Consiliul Europei, în pofida protestelor vehemente ale Serbiei. Un vot final cu privire la aderare este prevăzut la sfârşitul lunii mai.

- Advertisement -

Campania dusă de Priştina pentru a se alătura instituţiei de la Strasbourg pare totuşi să se lovească de un obstacol, Albin Kurti afirmând că guvernul său este supus unor presiuni pentru a crea o asociaţie a zece municipalităţi unde sârbii sunt majoritari.

‘Guvernul nu acceptă asociaţia drept condiţie pentru admiterea în Consiliul Europei’, a spus el într-un discurs în faţa guvernului.

- Advertisement -

Kurti a refuzat totuşi să numească statele care, din cei 46 de membri ai Consiliului, au cerut formarea acestei structuri spre a deschide calea aderării Kosovo.

Refuzul persistent al lui Kurti de a crea asociaţia contravine unui acord semnat în 2013 de un guvern anterior.

Conform acordului respectiv, asociaţia ar include 10 municipalităţi în care sârbii sunt majoritari, şi ar beneficia de autonomie în domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii şi în alte sectoare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img