spot_img
24.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeKosovo a renunțat să mai organizeze alegeri în zonele majoritar sârbe după...

Kosovo a renunțat să mai organizeze alegeri în zonele majoritar sârbe după ce au fost puși pe fugă de militanții sârbi

-

Alegerile locale programate iniţial pentru 18-25 decembrie în nordul Kosovo au fost amânate pentru aprilie din cauza tensiunilor etnice în creştere, informează dpa conform Agerpres.

Amânarea alegerilor a fost anunţată sâmbătă de preşedintele kosovar Vjosa Osmani, după consultări cu partidele politice la Priştina. Data exactă la care vor avea loc alegerile va fi anunţată mai târziu, a adăugat Osmani.

- Advertisement -

Ostilităţile au fost declanşate de anunţul Priştinei de a organiza alegeri anticipate în patru comune populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo. Sârbii din nord resping autoritatea Priştinei şi independenţa Kosovo faţă de Belgrad.

Vineri noaptea, militanţi sârbi au tras asupra unei patrule de poliţie kosovare în municipalitatea Zvecan. Un ofiţer de poliţie a suferit răni minore şi un vehicul al poliţiei a fost grav avariat.

- Advertisement -

Marţi, militanţi sârbi au tras de asemenea focuri de arme în aer pentru a dispersa funcţionari electorali şi ofiţeri de poliţie ce pregăteau alegerile.

Drept răspuns, poliţia din Kosovo şi-a întărit efectivele în partea de nord a oraşului divizat Mitrovica. Circa 300 de poliţişti suplimentari au fost desfăşuraţi în cartierele albanez şi bosniac din jumătatea altfel majoritar sârbă a acestui oraş.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la nouă ani după acţiunea militară a NATO împotriva Serbiei.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, care este în prezent populată aproape exclusiv de etnici albanezi. Circa o treime dintre cei aproximativ 120.000 de etnici sârbi din Kosovo locuiesc într-o zonă ce include Mitrovica de Nord şi alte trei municipalităţi care se învecinează direct cu Serbia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img