Home Analize Kelemen Hunor: Vizita lui Iohannis în secuime e cam târzie, are legătură...

Kelemen Hunor: Vizita lui Iohannis în secuime e cam târzie, are legătură cu alegerile prezidențiale

0

Deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis în Covasna şi Harghita e binevenită, dar trebuia să aibă loc imediat după alegerile prezidenţiale. Iată ce spune la RFI liderul UDMR, Kelemen Hunor, care nu crede că preşedintele mai are de aflat noutăţi despre problemele comunităţii maghiare, după doi ani şi jumătate de mandat.

Kelemen Hunor consideră că preşedintele Klaus Iohannis “până la urmă, era şi timpul să meargă în secuime. Acum un an, acum doi ani, acum doi ani şi jumătate zic eu că era bine să meargă, fiindcă aşa mi se pare normal, imediat după alegeri, un mesaj, o vizită în câteva judeţe, mai ales că în Harghita, în Covasna a primit în procente calculat, nu în cifre absolute, cele mai multe voturi. Dar şi după doi ani şi jumătate este o vizită binevenită. Oricând este o astfel de vizită binevenită, dar nu cred că preşedintele, după doi ani şi jumătate de mandat, mai are de aflat noutăţi despre problemele comunităţii maghiare din Harghita, Covasna, din acea zonă sau dacă va afla noutăţi legate de problemele economice. Eu, personal, de câteva ori, l-am informat pe preşedinte, am avut şi am posibilitatea de a mă întâlni cu el şi de fiecare dată am spus care sunt problemele, deci nu cred că este doar o vizită de informare, după doi ani şi jumătate”.

Care e de fapt miza acestei deplasări? “Bun, se apropie anul 2019, nu pot să nu mă gândesc şi la un scop mai îndepărtat, legat de alegerile prezidenţiale din 2019. Dar pot fi şi alte raţiuni, nu-mi dau seama, dar o vizită de informare, după doi ani şi jumătate, chiar e uşor de demontat”, spune liderul UDMR.

Klaus Iohannis va lua parte la un moment special, acesta urmând să aibă loc la Mausoleul de la Mărăşti, în judeţul Vrancea, la exact 100 de ani de la bătălie, una dintre cele mai mari desfăşurate pe teritoriul României în Primul Război Mondial, spunea recent purtătorul de cuvânt al preşedintelui. Această vizită în secuime şi marcarea victoriei în războiul pentru întregirea României sunt legate de preşedinte în aceeaşi vizită. E un semnal că orice discuţie despre autonomie este exclusă? “Nu ştiu ce semnal va da preşedintele, fiindcă nu am discutat despre această vizită cu nimeni, nici cu preşedintele, nici cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale (…). Oricum, legarea acestor două sau trei judeţe într-o singură zi poate fi speculată în foarte multe feluri, nu vreau să intru eu în speculaţii, dar legat de autonomie, eu cred că preşedintele în mod greşit a transmis un mesaj de la Bruxelles, în momentul când era în vizită acolo şi aici se desfăşura o procedură de schimbare a Guvernului, fiindcă noi nu am discutat chestiuni legate de autonomie etnică, noi am discutat despre legea minorităţilor, care vorbeşte în cel mai bun caz despre o democraţie participativă, unde anumite decizii nu sunt luate fără comunitatea etnică, minoritatea etnică vizată şi din acest punct de vedere nu se poate vorbi de aşa ceva. În plus, când preşedintele transmitea de la Berlin că lucrurile în România din punct de vedere al relaţiei majoritate-minoritate sunt rezolvate, era o isterie antimaghiară nemaivăzută din anii ’90 pe câteva posturi de televiziuni şi aceste două chestiuni exact în aceeaşi zi şi aproximativ în aceeaşi oră”, precizează Kelemen Hunor.

În opinia lui, “sunt multe lucruri care trebuie discutate şi probabil că preşedintele va afla de la colegii noştri din administraţia locală tot ce am mai spus şi noi pe parcursul anilor care au trecut după 2014, fiindcă oamenii aşteaptă o soluţie din partea statului şi atunci când e vorba de folosirea limbii materne în administraţie şi atunci când există atacuri permanente mai ales în aceste două judeţe şi în Mureş din partea unor instituţii, din partea instituţiilor de forţă, aşteptarea oamenilor e foarte, foarte mare (…). Oricum, această vizită e binevenită, dar e cam târziu”.

Ad

Exit mobile version