Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi Fundaţia „Communitas”, înfiinţată de Uniune, lansează un concurs de dramaturgie pe tema ultimii o sută de ani în Transilvania, transmite agenția maghiară de știri MTI.
Anunţul cu privire la concursul care va fi lansat luni, a fost făcut duminică seara de preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie). Acesta a declarat că la început de an 2018, comunitatea maghiară din Transilvania este anxioasă, dar totodată încrezătoare. În opinia sa, comunitatea ar putea să sărbătorească faptul că mai există, întrucât priveşte în urmă la o sută de ani în care “de multe ori, scopul a fost ştergerea până şi a urmelor culturii maghiare în această zonă”.
Preşedintele UDMR a spus că este necesară analizarea aportului pe care comunitatea maghiară din Transilvania l-a adus culturii maghiare, după ce s-a transformat din majoritate, în minoritate. Totodată trebuie analizat în ce fel şi în ce măsură a avut efect asupra culturii românilor. Potrivit lui Kelemen, rezultatul acestei analize îi va surprinde pe maghiarii din Transilvania, dar cel puţin la fel de important este şi ca societatea majoritară să vadă, să înţeleagă şi să accepte aceste rezultate – societate care încă mai priveşte cu suspiciune spre comunitatea maghiară din Transilvania, a arătat Hunor Kelemen.
“Suntem o comunitate creatoare de valori, care este parte integrantă a culturii maghiare, şi care, totodată, poartă cu mândrie particularităţile sale transilvănene”, a spus Hunor Kelemen.
În cadrul evenimentului, scriitorul şi eseistul Ferenc Bréda, cântăreaţa de operă Brigitta Kele şi pictorul István Betuker au primit premiul Premiul pentru Cultură Maghiară Transilvăneană, înfiinţat de UDMR.
Filosoful Péter Egyed l-a prezentat pe scriitorul şi eseistul Ferenc Bréda, drept o personalitate care a fost motorul mai multor tipuri de iniţiative literare şi filosofice, care a fost profesor în cel mai pur sens al cuvântului, respectiv, un îndrumător – toate acestea mai bine de patruzeci de ani. “Spiritul actual al Clujului i se datorează şi personalităţii sale”, a spus Péter Egyed.
Gyula Szép, directorul Operei Maghiare din Cluj a vorbit despre cântăreaţa de operă Brigitta Kele, a cărei călătorie artistică spre cele mai mari scene ale lumii a pornit de la instituţia din Cluj-Napoca. După numeroase scene de mare renume din Europa şi Asia, soprana a ajuns şi la Opera Metropolitan din New York, unde a interpretat în cadrul mai multor spectacole rolul Musetta din opera Boema de Puccini. Este binevenită în multe oraşe mari din întreaga lume, dar ea merge doar ca oaspete, şi se întoarce de fiecare dată acasă, la Cluj, în Transilvania.
În opinia regizorului şi dramaturgului Ildikó Bács, cea care a vorbit despre István Betuker, în pictura acestuia tema este una permanentă: legătura omului cu mediul înconjurător, poziţia sa într-o lume înstrăinată. Artistul născut la Satu Mare trăieşte şi creează la Cluj-Napoca, fiind membru al Grupului “Bázis” (Bază).
Sărbătoarea de la Cluj a Zilei Culturii Maghiare a fost încheiată de concertul formaţiei “Loose Necties Society”, o trupă formată din actorii Teatrului Maghiar de Stat Cluj.