Kelemen Hunor, despre construirea gardului la graniță de către Ungaria: Nu este împotriva României

0
307

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că autoritățile române nu trebuie să aibă o abordare sentimentală în legătură cu intenția Ungariei la granița cu România și trebuie să se înțeleagă că această soluție nu este îndreptată împotriva României sau a cetățenilor români, el arătând că gardul ar putea chiar să ajute țara noastră să nu devină o rută intens tranzitată de către migranții care vor să ajungă în spațiul Schengen.

„În primul rând, vreau să subliniez, să spun, că nu trebuie să ne isterizăm, să luăm toată chestia asta ca ceva împotriva României și nu trebuie să se folosească pentru a agrava oricum relațiile nu prea bune dintre cele două guverne, pentru că nu este cazul. (…) Eu cred că orice abordare sentimentală, viscerală nu e în regulă. Trebuie să vedem partea rațională, să vedem de ce am ajuns aici și trebuie să știm și să spunem acest lucru, că nu este împotriva noastră, nu este împotriva României, a cetățenilor români și nu împiedică circulația liberă între cele două state, în interiorul UE’, a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

Președintele UDMR a punctat faptul că această soluție nu poate fi îndreptată împotriva românilor sau a altor cetățeni europeni care folosesc rutele legale pentru a ajunge spre Vest și, prin urmare, nu va împiedica libera circulație a acestora.

„Sigur că la noi, în această parte a Europei, zidul, gardul, nu are o conotație pozitivă, nu are cum să aibă o conotație pozitivă. Niciodată nu ne bucură un zid, nu ne bucură un gard. Dar, în același timp, trebuie să spunem de la bun început că această soluție a Guvernului ungar nu este împotriva României, nu este împotriva românilor, nu este împotriva cetățenilor români, nu este împotriva cetățenilor europeni. Că noi nici până acum nu am folosit granița verde, cum se spune, ci am folosit traseele principale, în mod legal. Noi niciodată nu am trecut, nici când ne-am dus spre Vest, nici când am venit dinspre Vest și nici alți cetățeni, din celelalte state nu au folosit metoda ilegală de a trece granița. Deci, nu este împotriva noastră. Este împotriva celor care trec granița ilegal și este pentru a proteja granița, până la urmă. Deci, nu trebuie să vedem această soluție ca pe ceva care ne desparte, care ne pune într-o situație dificilă. Fiindcă, pentru noi, sunt convins, pentru cetățenii români, pentru maghiarii din România și pentru orice cetățean europen acest gard nu va afecta nimic, nu va împiedica libera circulație’, a spus Kelemen Hunor.