spot_img
2.4 C
București
joi, ianuarie 26, 2023
AcasăAnalizeJurnalist bulgar pe lista neagră a Rusiei

Jurnalist bulgar pe lista neagră a Rusiei

-

Jurnalistul bulgar Christo Grozev de la Bellingcat a declarat luni că nu știe de ce a fost trecut pe lista de urmăriți a Rusiei.

- Reclama -

„Nu am idee din ce motive m-a plasat Kremlinul pe „lista sa”, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment”, a scris el pe contul său de Twitter.

Ministerul de Interne al Rusiei a declarat mai devreme în cursul zilei că Grozev „este căutat din cauza Codului Penal al Rusiei”.

Ambasada Rusiei în Bulgaria a declarat pentru TASS că nu știe nimic despre motivele pentru care jurnaliști bulgari sunt căutați de Ministerul de Interne al Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat, la sfârșitul lunii iulie, canalului de televiziune Rossiya-24 că Grozev a fost implicat într-o încercare de deturnare a mai multor avioane de război, și anume un bombardier Su-24, un avion de luptă Su-34 și un avion Tu- bombardier supersonic cu rachete 22M3. Operațiunea a fost condusă de Serviciul de Securitate ucrainean, iar Grozev a coordonat acțiunile participanților săi.

Grozev s-a născut în Plovdiv din Bulgaria în 1969. A lucrat pentru posturi de radio locale și alte instituții de presă. În 1995, a fost angajat de Metromedia din SUA pentru a lucra cu activele sale rusești. El a lansat Radio Nika la Soci, Melodiya și Eldoradio la Sankt Petersburg și alte zeci de posturi de radio din țările baltice, Finlanda, Bulgaria și Ungaria. Ulterior, a achiziționat acțiuni la posturile de radio rusești de la Metromedia. În 2006, și-a vândut toate proiectele media în Rusia, iar în 2016, FSB i-a anulat permisul de ședere.

Grozev, partener de afaceri al lui Karl Habsburg-Lothringen, șeful Casei de Habsburg, participă activ la activitățile instituției de presă Bellingcat, care a investigat otrăvirea bloggerului rus Alexey Navalny și a evidențiat o serie de alte informații de înaltă calitate.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img