După alegerile din 9 iunie, am avut un cumplit moment de naivitate – și cine zice că am fost prost, nu-l contrazic. Am crezut că Drulă et. co. chiar au făcut un pas în spate. Și am renunțat să fac o analiză despre rezultatele USR la acele alegeri, fiindcă venise Lasconi, în jurul ei erau oameni în care cred – Viziteu, de la Bacău, de exemplu…- și nu doream să fiu, cum spun nemții, „spielverderber”.Dar Drulă și echipa lui au lucrat în subteran, este evident că și-au luat partidul înapoi și i-au pus deja atâtea tălpi lui Lasconi că…nu prea mai văd ce ar mai fi de făcut…Iar Lasconi n-are cum să se certe, public, cu ăștia, în campanie – ar fi show la A3 et. co – și trebuie să accepte tot ce-i fac, afirmă jurnalistul Mircea Marian, apropiat de USR, pe Facebook.
CE MAI SUSȚINE MIRCEA MARIAN:
Așa că am și eu câteva remarci.
În 2019, USR-PLUS a scos 22,36% din voturi, la Parlamentul European. În 2024 – 8,6%. Peste 13 procente pierdute în cinci ani, din care aproape trei ani în opoziție. Mai era și singurul partid care revendica zona de dreapta, pro-vestică, după ce PNL a mers pe liste comune cu PSD. Înțelegeți? Erau singuri pe jumătate de teren și și-au dat autogol.
S-au furat voturi? Poate. Dar în 2019 de ce nu s-au furat cu Dragnea la putere?
Și hai să vă zic ceva și de locale, unde rezultatul a fost și mai jalnic – 6,28% la nivel național. Domle, nici măcar alianța PSD-PNL nu dorea să ia Țuțu primăria Sectorului 1. Nu spun „nu spera”, spun „nu dorea”. Nu am cum să argumentez, dar știu ce scriu. Iar Țuțu ăsta mai era canibalizat și de Negoiță ot PPUSL. S-au furat voturi la S1? Ok, dar atunci de ce Nicușor Dan a câștigat așa de zdrobitor? Și cum de USR S1 nu a putut, în patru ani, să aibă o organizație capabilă să păzească urnele? Cine vrea să o țină langa cu „s-a furat” nu are decât.
E doar o piesă din puzzle, din imaginea unui dezastru, dar cred că e relevantă.
Acum, USR – mai exact un nucleu care pare a fi de neoprit – insistă să repete dezastrul din 9 iunie. Eu nu am cum să-i opresc, ba chiar mă bucur că nu am (iar) naivități. Good luck!
PS: O mare alianță stânga-dreapta, care să o susțină pe Lasconi, genera un sentiment de front comun, îi făcea pe alții să pară izolați, genera optimism că voturile se vor aduna matematic (chiar dacă asta e fals). Era formidabil să-i vezi pe Vlad Gheorghe, L.Orban, Tomac, Cioloș…uniți – ca imagine și mesaj zic. Dar e clar care e jocul: Lasconi pierde, e expediată înapoi la Câmpulung și vin băieții înapoi să împartă subvenția cu pretenii.