- Reclama -
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat joi în Parlamentul de la Bucureşti că România şi Uniunea Europeană merg împreună, dar că s-ar putea să existe ritmuri diferite. ” O Europă cu mai multe viteze este prevăzută în tratate.”Ca o consolare, Juncker a menţionat că nu există ţări de mâna a doua sau ţări pe care să le lăsăm în urmă pe drum, comentează Ziarul Financiar.
După criza economică începută în 2008 şi după marile probleme cu Grecia şi Portugalia, Comisia Europeană vrea să aplice conceptul cu o Uniune Europeană cu două viteze. În primul eşalon sunt ţările cele mai puternice: Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Iatlia, Spania, iar în eşalonul doi sunt ţările mai slabe economic şi unde reformele economice şi politice înaintează extrem de greu.
România intră în categoria a doua, susține ZF.
România aniversează în acest an 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, perioadă în care a avut o creştere a PIB-ului de la 125 de miliarde de euro la 170 de miliarde de euro. Exporturile s-au dublat, ajungând la 70 de miliarde de euro. Dacă înUniunea Europeană puterea economică a României a crescut, în schimb ca populaţie a scăzut.
România are în acest moment o putere economică de 1,1% în PIB-ul Uniunii Europene, iar ponderea populaţiei este de 3,8%.
PIB/capita a crescut în România în 10 ani de la 6.000 de euro la 8.600 de euro.
- Advertisement -