COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Scriam deunăzi că alegerea Sibiului drept gazdă a summitului european din 9 mai – și a multor altor acțiuni – e parte a unui proiect neoficial al președintelui Klaus Iohannis de a face din urbea transilvană propriul său Scornicești. Parcă dorind să contreze această teză, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a făcut ieri o declarație, una stupefiantă prin care, efectiv, scuipă românii în obraz.
A declarat că alegerea Sibiului ca loc al actualului summit European, ultimul înainte de alegerile din 26 mai, i se datorează lui personal și că el a propus reuniunea de săptămâna aceasta de la Sibiu, joi 9 mai, împreună cu președintele Consiliului European Donald Tusk, încă din 2017.
Citești și te freci la ochi: doi oficiali europeni străini se întîlnesc între ei și decid cu de la sine putere în ce oraș din România să se deruleze lucrările unui for european. Asta, dacă spusele lui Juncker sunt reale, pentru că președintele Klaus Iohannis are altă variantă, conform căreia el ar fi ales locul în cadrul unei discuții cu același Juncker.
Scriam luni că și dacă decizia ar fi aparținut total președintelui român tot nu ar fi fost corect, genul acesta de hotărîri fiind firesc să fie apanajul mai multor factori responsabili ai statului român. Cu atît mai mult cu cît grosul finanțării acțiunii e asigurat de guvernul României. Iată că Juncker ne transmite altceva: nu Iohannis și nici vreun alt român, ci el și Donald Tusk au luat decizia, de capul lor. Iar motivul pentru care au ales Sibiul e încă mai stupefiant
Juncker a spus nu doar că el a ales și propus Sibiul din simpatia pe care o are pentru Klaus Iohannis, dar și pentru că Sibiul “reprezintă Europa centrală și Europa occidentală”. Oare Bucureștiul, Constanța ori Iașiul ce reprezintă? Rusia, China, Turcia, India?
Și urmează lovitura de grație: Juncker a spus că a ales Sibiu-Hermanstadt „din rațiuni luxemburgheze”. Am ales Sibiu, a spus el, „ca să pun capăt propagandei germane” care spune că niște coloni saxoni germani ar fi colonizat Ardealul.
Și a mai spus Juncker că atunci când el se întâlnește cu Klaus Iohannis, cel doi vorbesc în luxemburgheză veche. „Mai e oare un loc in Europa unde mă pot înțelege cu cineva in luxemburgheză?” a întrebat retoric Juncker.
Deci ca să ne înțelegem bine, Sibiul a fost ales independent de voința autorităților României ca să se pună capăt unei dispute de orgolii privind colonizarea Ardealului, între germani și luxemburghezi. Juncker a ținut să arate că e mai tare colonizarea luxemburgheză decît cea germană, măcar cît are el pîinea și cuțitul în mîna, și, desigur, cît timp la președinția României se află unul care-l înțelege cînd vorbește vechiul dialect luxemburghez. Se poate imagina o sfidare și o jignire mai gravă la adresa românilor?