spot_img
23.9 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăhighlightJudecatorii ar putea ataca în instanță decizia CSM în cazul declarațiilor generalului...

Judecatorii ar putea ataca în instanță decizia CSM în cazul declarațiilor generalului SRI Dumitru Dumbravă

-

Uniunea Națională a Judecătorilor din României (UNJR) va analiza varianta atacării în instanță a deciziei CSM în cazul declarațiilor generalului SRI Dumitru Dumbravă referitoare la instanțe ca fiind un „câmp tactic” și acuză CSM că, prin modul cum a gestionat această problemă, se permite specularea în spațiul public a ideii unei cooperări nefirești între justiție și servicii secrete.

- Reclama -

Într-un comunicat transmis marți AGERPRES, UNRJ critică faptul că plenul CSM a respins luni plângerea prealabilă formulată de asociațiile profesionale împotriva hotărârii prin care a decis că aprecierea instanțelor ca fiind „câmp tactic”, în care serviciile secrete desfășoare acțiuni specifice, nu aduce atingere independenței justiției.

Sursa citată precizează că cererea asociațiilor de apărare a independenței justiției față de afirmațiile generalului SRI Dumitru Dumbravă, dintr-un interviu, a fost respinsă de CSM printr-o hotărâre motivată „într-o manieră inacceptabilă, ce a evitat cu obstinație fondul problemei”.

„UNJR consideră inacceptabil că o hotărâre a CSM prin care se analizează o posibilă afectare a independenței justiției prin acțiuni ale SRI să aibă la baza notele secrete emise de Serviciul Român de Informații. Aceste note secrete au fost transmise ca răspuns la întrebări legitime puse de Inspecția Judiciară cu scopul de a lămuri în primul rând cetățenii despre modul în care SRI acționează în ‘câmpul tactic’ al justiției și despre implicațiile și conținutul concret al acțiunilor acestora după sesizarea instanței de judecată, față de afirmațiile apărute într-un interviu public. CSM apără dreptul cetățenilor la o justiție independentă, nu privilegii de castă, iar acest drept ar fi trebuit să împiedice Consiliul să își fundamenteze hotărârea pe acte la care publicul nu are acces”, se arată în comunicatul semnat de președintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img