Home Actualitate Judecătoarea Dana Gârbovan acuză că Serviciile vor controla Justiția

Judecătoarea Dana Gârbovan acuză că Serviciile vor controla Justiția

0

Judecătorul Dana Gârbovan, președintele Curții de Apel Cluj, atrage atenția asupra faptului că Legile Justiției, un proiect supralicitat de Ministerul Justiției condus de liberalul Cătălin Predoiu, vor resuscita celebrele protocoale încheiate între ”facțiunile” din servicii și instanțe și parchete. „Sunt nişte chestiuni absolut îngrozitoare pentru sănătatea unui stat de drept, a unei democraţii, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a spus Gîrbovan în cadrul unei conferințe care a avut loc la Centrul de Resurse Juridice conform Gazetei de Cluj.

Potrivit magistratului clujean, noile proiecte legislative aflate în Parlament lasă deschisă posibilitatea încheierii de protocoale secrete. Spre exemplu, una dintre ”portițele” prin care viitoarele înțelegeri își pot face loc este proiectul de lege privind organizarea judiciară. În linii generale, proiectul face referire la cooperarea instituţională între instanţele judecătoreşti şi parchete, pe de o parte, precum şi între instanţele judecătoreşti sau parchete şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte.

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor în vigoare incriminează tentativa serviciilor de informaţii de a racola personal din rândul judecătorilor şi procurorilor. Proiectul propus de Guvern nu mai conține astfel de prevederi, fiind eliminate atât interdicţia racolării, cât şi tentativa.

„A fost abrogată fără nici un fel de explicaţie şi această infracţiune, iar semnalul pe care eu îl percep citind aceste modificări este acela de reîntoarcere tăcută şi pe furiş la o situaţie de facto care a fost foarte bine expusă […] din publicarea acestor protocoale şi a tuturor efectelor absolut nocive pe care acestea le-au avut asupra justiţiei ca serviciu public. E nevoie să fim vigilenţi de fiecare dată când se modifică legislaţia”, a spus Dana Gîrbovan. La finalul lunii august, proiectele de legi ale justiţiei au fost aprobate de Guvern, iar acestea au fost trimise în Parlament pentru dezabatere și adoptare. În acest sens a fost înființată o comisie parlamentară specială. Dintre cele trei proiecte de legi care vizează Justiția ajunse în parlament – statutul judecătorilor şi procurorilor, legea de organizare judiciară și legea Consiliului Superior al Magistraturii, ultimele două au primit raport favorabil şi au fost trimise la vot în Camera Deputaților. De mențioant că Senatul este for decizional în acest caz.

Ad

Exit mobile version