spot_img
32.1 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăActualitateJudecătoarea Adriana Stoicescu: Faptul că a existat o portocală, ni se datorează...

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Faptul că a existat o portocală, ni se datorează şi nouă, judecătorilor

-

de Adriana Stoicescu, judecător, președintele Tribunalului Timiș, preluare facebook

- Reclama -

Pentru că echilibrul este apanajul judecătorului, pledez astăzi cauza procurorilor.A acelora care îşi înţeleg pe deplin menirea. Şi, credeţi-mă, sunt foarte mulţi.Aşa cum cu o floare nu se face primăvară, existenţa unor personaje care nu au nici în clin nici în mânecă cu moralitatea şi demnitatea profesiei de procuror, nu înseamnă că întreagă breaslă trebuie demonizată.

Există încă în societate falsul sentiment al „procurorului mai important decât judecătorul”.

Consecinţă inevitabilă a sovietizării normelor de drept penal din anii de tristă amintire, au fost menţinute şi după revoluţie norme discutabile care, din fericire, au fost tranşate, fie de instanţa de control constituţional fie de cea europeană.

Imensa majoritate a procurorilor munceşte pe brânci.Nu au sâmbete sau duminici, la fel ca noi, juzii din penal. Sunt mânaţi din spate de termene urgente, presaţi de numărul mare de dosare.Stau la audieri zile şi nopţi, mâncând pe apucate. (Da, ştiu, avocaţii sunt la fel de chinuiţi în cursul urmăririi penale).Se lovesc, la prima mână, de tot ce are mai rău specia umană.

Da, ştiu, nu sunt comunicativi şi nici deschişi faţă de avocaţi.Dar asta nu înseamnă că trebuie priviţi toţi ca potenţiali duşmani ai avocaţilor…

Faptul că a existat o portocală, ni se datorează şi nouă, judecătorilor. Nu este doar vina procurorilor că sistemul judiciar nu are încă formaţi anticorpii pentru astfel de personaje.Nu este vina lor că, la fel ca în alte profesii, există oameni care nu îşi înţeleg rostul, care se cred deasupra legilor şi oamenilor.Aşa cum suntem uniţi când e vorba de drepturile băneşti aşa ar trebui să fim o singură voce când trebuie să spunem stop derapajelor care, în final, distrug esenţa statului de drept şi a democraţiei: drepturile şi libertăţile fundamentale.Este greu în lumea noastră să păstrezi echilibrul.Vrei, nu vrei, te identifici cu profesia şi uiţi, uneori să fii pur şi simplu Om.

Procurorii, în imensa lor majoritate, sunt Oameni şi nu uită asta.Şi pentru asta trebuie respectaţi!

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...