spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieJoseph Stiglitz, la Paris: Obama luat ostatec de marile multinaţionale, Germania intimidează...

Joseph Stiglitz, la Paris: Obama luat ostatec de marile multinaţionale, Germania intimidează Franța

-

- Reclama -

Aflat în Franţa pentru a promova ultima sa carte intitulată « Marea fractură » care iese miercuri în librării, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie profită de ocazie pentru a critica din nou pe un ton vehement politicile de austeritate din Europa. In opinia sa « Europa şi Franţa sunt confruntate cu o formă de intimidare din partea Germaniei », transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

In opinia lui Joseph Stiglitz, « există o formă de intimidare din partea Germaniei faţă de ţări precum Franţa ». Numai aşa îşi explică economistul american intransigenţa germană faţă de Grecia. « Numai aşa Parisul ar fi fost convins să aleagă calea rigorii bugetare », e de părere mediaticul laureat Nobel pentru economie într-un interviu acordat agenţiei France Presse.

- Advertisement -

Trebuie spus că Stiglitz nu este singurul critic al austerităţii. Compatriotul său Paul Krugman, şi el nobelizat, dar şi economistul francez Thomas Piketty denunţă şi ei politica europeană impusă de Germania.

Franţa îşi torpilează viitorul

- Advertisement -

“Guvernul de centru-stânga din Franţa nu este capabil să ţină piept Germaniei » insistă fostul consilier al ex-preşedintelui american Bill Clinton. Din această cauză, pentru că politica economică a lui François Hollande e prea influenţată de cea germană, de aceea « Franţa care adoptase cel mai mult conceptul de egalitate este confuntată astăzi cu un adevărat risc de a adânci şi mai mult inegalităţile. Franţa îşi torpilează viitorul » spune Stiglitz într-un alt interviu acordat radioului France Info

Dacă viitoarele alegeri din 2017 din Franţa şi Germania nu au şanse în opinia sa să schimbe prea mult lucrurile, economistul american îşi pune speranţe într-o schimbare în Spania unde au loc alegeri la sfârşitul anului acesta. După mai mulţi ani de austeritate dar pe fond de redecolare economică, « politica s-ar putea schimba acolo », spune Stiglitz care e de părere că « reuşita » actuală spaniolă este în « trompe-l’œil » pentru că şomajul rămâne mai departe ridicat în penisula iberică. « Toate politicile de austeritate din Europa sunt nejustificate iar recentul acord privind al treilea plan de ajutorare pentru Grecia îi garantează ţării că se va înfunda într-o lungă şi dureroasă depresiune » mai spune economistul.

Dreapta alimentează isteria despre datorie ca să dea în statul-providenţă

Intrebat de ce această chestiune a datoriei este un subiect atât de sensibil în Europa Stiglitz răspunde : « O parte din dreapta europeană alimentează această isterie în jurul datoriei ca să lovească în statul-providenţă. Obiectivul este simplu : să reducă perimetrul de acţiune al statelor. Ce este îngrijorător este că această obsesie a austerităţii şi această fobie a datoriei e pe cale să distrugă viitorul întregii Uniuni europene ». Niciun reprezentant al social-democraţilor europeni – Blair sau Schröder – nu este nici el pe placul laureatului Nobel. « Toţi au sprijinit băncile, îndulcirea regulilor şi acordurile comerciale proaste pentru salariaţi » spune el.

In fine, întrebat despre ţara sa de origine, Joseph Stiglitz nu-şi ascunde decepţia faţă de politica lui Barack Obama, un preşedinte « luat ostatec de marile multinaţionale ».

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img