Kaspersky: Trebuie să ne pregătim pentru un atac cibernetic catastrofic

0
270

Lumea trebuie să se pregătească pentru a face față unui posibil atac terorist cibernetic cu consecințe catastrofice, avertizează Eugene Kaspersky, patronul companiei de securitate informatică rusești Kaspersky Lab, relatează marți agenția EFE, conform Agerpres.

‘Poate fi vorba despre atacuri asupra matricei Sistemului Interconectat al unei țări, care să paralizeze sistemele de control ale traficului aerian sau să vizeze centralele nucleare; este doar o chestiune de timp’, a subliniat Kaspersky într-un interviu acordat agenției spaniole de presă.

În ultimii ani a crescut numărul acestui nou tip de atacuri, ce pot fi conduse atât de grupări teroriste, cât și de organizații mafiote sau alte grupări infracționale, astfel că la nivel internațional se impune o sporire a măsurilor de securitate cibernetică, a indicat expertul rus în interviul acordat în timpul unei reuniuni a analiștilor de securitate cibernetică din America Latină, organizată de compania sa în Chile.

El a amintit atacul cibernetic rusesc executat în anul 2007 asupra Estoniei ca represalii pentru mutarea unui monument al soldaților sovietici, cel american din anul 2010 împotriva instalațiilor nucleare iraniene, precum și recentul atac foarte sofisticat asupra rețelei de calculatoare a Bundestagului (parlamentul german), acesta din urmă provenind cel mai probabil tot din Rusia.

Kaspersky a sesizat că marea problemă a multor state este că abia acum încearcă să înțeleagă acest fenomen, unele neavând nici măcar structuri specializate de apărare cibernetică.