«Convergenţa luptelor». Iată cuvântul de ordine al celor două sindicate care cheamă la grevă naţională. Mai multe manifestaţii sunt prevăzute în toată ţara iar cea de la Paris este programată de la ora 14 pe traseul Montparnasse-Place d’Italie.
Ultima mobilizare interprofesională avusese loc acum 5 luni, pe 16 noiembrie, contra reformei codului muncii şi a guvernării prin ordonanţe de urgenţă. Ea atrăsese doar 80.000 de oameni în toată Franţa şi nu modificase cu nimic politica guvernului.
Acum, datele problemei sunt puţin schimbate. O serie de focare de nemulţumire se fac auzite şi tot mai multe sectoare sunt confruntate cu greve – la căile ferate, la Air France, în spitale şi universităţi, şamd. In plus, pe 22 martie, în urma unor apeluri sectoriale, ieşiseră în stradă între 323.000 şi o jumătate de milion de oameni. Ca şi acum trei săptămâni, pe lângă cifrele poliţiei şi ale organizatorilor, mai multe organe de presă s-au reunit acum pentru a publica propriile cifre ale participării la manifestaţii la Paris şi Marsilia.
«Aud toate furiile» a spus duminică seara Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a refuzat să vadă însă în aceste proteste «o coagulare a nemulţumirilor». In opinia lui, există puţine puncte comune între diversele mişcări sociale şi promite că-şi va continua reformele.
Sindicatele CGT şi Solidaires vor tocmai să-i demonstreze contrariul preşedintelui Macron pentru a-l face să-şi schimbe politica.