Johnson&Johnson, amendată cu 4,69 mld USD pentru pudra de talc cancerigenă

0
140

O companie americană a fost condamnată să plătească despăgubiri record. Asta, după ce mai multe femei au reclamat că s-au îmbolnăvit de cancer după ce au folosit un produs al firmei.

Compania americană Johnson & Johnson (J&J) va trebui să plătească despăgubiri în valoare de 4,69 de miliarde de dolari. Decizia a fost luată de un tribunal de peste ocean într-un caz în care 22 de femei au acuzat că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, după ce au folosit pudră de talc produsă de compania farmaceutică.

Juriul a stabilit inițial o sumă de 550 de milioane de dolari pentru daune compensatorii acordate victimelor, însă ulterior a adăugat daune punitive de 4,14 miliarde de dolari împotriva companiei, pentru că nu a avertizat că pudra de talc, care conține aztbest, creşte riscul de cancer ovarian.

Johnson & Johnson s-a declarat ”Profund dezamăgită” de acest verdict, pe care l-a descris ca fiind produsul ”unui proces fundamental nedrept”, urmând să facă apel.

Daunele punitive, în special cele care de multe ori sunt mai mari decât daunele compensatorii, sunt deseori reduse de către judecător sau inversate la apel. Compania americană în cauză a fost implicată în peste 9.000 de procese legate de pudra de talc, iar rezultatele au fost împărțite. Johnson & Johnson susţine în continuare că pudra de talc pe care o produce a fost întotdeauna sigură şi fără azbest.