spot_img
18.4 C
București
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăActualitateJocurile lui Nicușor din spatele protestelor

Jocurile lui Nicușor din spatele protestelor

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O știre bubuie azi și complică teribil ecuația marilor proteste care zguduie România de nouă zile. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a hotărît brusc să aprobe derularea protestelor în Piața Constituției, și încă timp de trei zile consecutiv, între orele 06 – 23,00. Ceva nu e în regulă, și vom explica de ce.

Informația oficială e că solicitarea a fost făcută de către un avocat din Baroul bucureșten, Petre Bogdan, care se prezintă drept membru al partidului Dianei Șoșoacă.
Problema e că respectivul avocat declară, la Antena 3, că nu este reprezentant al protestatarilor, și că a făcut demersul pe cont propriu, drept ”omagiu” pentru cei aflați în stradă.

La rîndul său, Nicușor Dan scrie pe Facebook: ”Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”.

Și acum să vedem marile semne de întrebare.

LEGE nr. 60 din 23 septembrie 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice are prevederi foarte clare.

La loc de cinste e cea de la art.7:

”Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de afluire şi defluire, numărul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare, serviciile pe care le solicită din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei.”

Rezultă clar că doar cei implicați oficial în organizarea protestelor pot solicita aprobări de la primărie, nu orice civil de pe margine, în semn de ”omagiu”.

Mai mult de atît, art.2 al aceleiași legi stipulează:

”Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public”.

Iar art.10 spune că ”Primarul localităţii, la propunerea comisiei de avizare, poate interzice organizarea adunărilor publice atunci când: a) deţine date de la organele specializate, din care rezultă că desfăşurarea acestora ar duce la încălcarea prevederilor art. 2;”.

Asta înseamnă că primarul Capitalei ar avea dreptul să limiteze numărul vehiculelor și utilajelor de la protest dacă are rapoarte de la organe specializate că acestea pot deteriora domeniul public.
Nicio prevedere din lege nu permite însă stabilirea de către primar a numărului de participanți, ci doar dreptul de a fi informat de către organizatori despre numărul aproximativ al celor care vor participa.
Totodată, primarul poate refuza pe baza unor argumente solide desfășurarea protestelor în anumite locuri, dar nu are dreptul de a stabili cu de la sine putere unde să aibă loc acestea.
Ori, solicitarea avocatului a fost făcută pentru Piața Victoriei, iar Nicușor Dan a ales Piața Constituției.

În 24 de ore, primarii de dreapta de la Timișoara și București, două orașe simbol ale Revoluției române, Dominic Fritz și Nicușor Dan, au dat, brusc, autorizări dubioase pentru proteste în centrul acestora.
Spunem dubioase pentru că și primarul Fritz a spus la Antena 3 că a dat autorizația la solicitarea unui agricultor care ar fi reprezentat niște fermieri și cam atît.

Protestatarii ceruseră oficial, acum cîteva zile. Primăriei Capitalei să avizeze o manifestație pentru zilele de 21, 22 şi 23 ianuarie, în Piaţa Victoriei, cu 50.000 de persoane și cu 200 de utilaje, dar Nicușor Dan a respins marți solicitarea, pe motiv că „nu este rezonabilă”. De ce nu a modificat el datele problemei încă de atunci și a așteptat pînă azi?

Legea nu prevede întîmplător faptul că autorizările se dau doar la solicitarea unor organizatori oficiali, bine determinați, pentru că aceștia sunt obligați, tot prin textul legii, să își asume răspunderi clare.

Cum ar fi să înregistreze declaraţiile de desfăşurare a adunărilor publice la unităţile de jandarmi competente teritorial, cu cel puţin 48 de ore înainte, să stabilească persoanele responsabile pentru conducerea adunărilor publice, să asigure un dispozitiv propriu de ordine format din personal purtând însemne distinctive, stabilite împreună cu comandantul unităţii de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică, să stabilească traseele de afluire şi defluire a participanţilor şi multe altele.

În aceste condiții se ridică întrebarea legitimă: ce se ascunde, de fapt, în spatele misterioaselor aprobări date cu încălcarea legii de Nicușor Dan și Dominic Fritz? Se vrea ”stimularea” protestelor? Compromiterea lor, mai ales în contextul precizării voluntare a avocatului Petre Bogdan că e membru al partidului SOS? Niscaiva vreascuri aruncate în focul de sub fundul guvernului? 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img