spot_img
-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeJocul țărilor arabe in conflictul palestino-israelian

Jocul țărilor arabe in conflictul palestino-israelian

-

- Reclama -

Țările arabe probabil își vor înăspri retorica cu privire la conflictul palestino-israelian, dar acest lucru nu va duce la extinderea confruntării armate în Orientul Mijlociu, au declarat experții chestionați de agenția rusă TASS.

- Reclama -

Andrey Koshkin, șeful departamentului de științe politice de la Universitatea Economică Rusă Plehanov, subliniază că escaladarea retoricii anti-israeliene este influențată de acțiunile pro-palestiniene care se desfășoară în țările occidentale.

- Advertisement -

„Ei fac presiuni asupra liderilor lor. Am văzut, de asemenea, summitul comun al Ligii Statelor Arabe și al Organizației pentru Cooperare Islamică de la Riad, care a avut loc sâmbătă. Acestea sunt măsuri foarte importante ale comunității mondiale pentru a limita operațiunile Forțele de Apărare Israelului. Washingtonul este, de asemenea, foarte corect din punct de vedere politic spunând că da, sprijinim Israelul într-o oarecare măsură, dar nu este nevoie să lovim cartiere pașnice”, a spus expertul. Cu toate acestea, a menționat el, „nu orice țară are capacitatea de a se implica în acest război”.

„Ei încearcă să se îndepărteze de acest conflict. Încearcă să-l controleze”, a spus el.

- Advertisement -

Potrivit lui Vladimir Fitin, consilier al directorului Institutului Rus pentru Studii Strategice, summitul comun de sâmbătă al LAS și al Organizației pentru Cooperare Islamică a reflectat abordările diferite ale țărilor arabe cu privire la confruntarea cu Israelul.

„Aceste țări aderă la vederi foarte diferite și sunt conduse de regimuri politice prea diferite. Există grupuri radicale precum Houthii yemeniți, care sunt gata să intre în război cu Israelul și să-și trimită detașamentele, în timp ce altele sunt în favoarea punerii în aplicare a cooperării economice în aşteptare sau întreruperea relaţiilor diplomatice. Tocmai acesta este ceea ce a fost mult la vedere la summitul LAS din weekend. S-au exprimat opinii diferite acolo, în timp ce sprijinul general pentru Palestina a fost incontestabil”, a spus el.

Președintele consiliului de administrație al Fundației pentru Dezvoltarea și Sprijinul Clubului Internațional de Discuții Valdai, Andrey Bystritsky, consideră, la rândul său, că există multe scenarii pe care le poate urma conflictul palestino-israelian, inclusiv unele foarte negative și periculoase.

„În primul rând, lumea arabă, conștientă de toate riscurile, caută o oportunitate de a rezolva cumva acest conflict. Ei văd, desigur, posibilitatea unei opțiuni negative, a unei escaladări. Dar cred că elitele arabe nu vor asta”, a spus expertul.

Bystritsky spune că statele arabe încearcă acum să găsească un teren comun nu numai cu toate părțile implicate în criză, ci și cu Statele Unite, care sprijină Israelul. Potrivit expertului, „răman unele speranțe pentru o soluționare a acestui conflict”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img