spot_img
22.2 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeJocul rușilor cu rupiile indiene

Jocul rușilor cu rupiile indiene

-

Trecerea forțată a Rusiei de la tranzacționarea cu dolari la rupii indiene implică riscuri substanțiale. Moneda Indiei a pierdut peste 10% în fața dolarului și 25% în fața rublei ruse în ultimii doi ani. În plus, exporturile rusești în India depășesc semnificativ importurile din această țară. Aceasta înseamnă că Rusia pur și simplu nu va avea unde să cheltuiască majoritatea rupilor pe care le va primi pentru produsele sale energetice. Experții au explicat ce mărfuri pot veni în Rusia din India, dar avertizează că până acum nu este posibilă echilibrarea comerțului dintre cele două țări. Dar poate fi în viitor…

Rusia ar putea avea ocazia să realizeze acest echilibru dacă India va crește livrările de echipamente occidentale, mașini și piese de schimb, a confirmat Alexander Potavin, analist la Finam. Expertul notează că yuanul chinezesc înlocuiește acum dolarul și euro, în timp ce rupia indiană nu este solicitată în Rusia, deoarece nu este tranzacționată la Bursa din Moscova. „Cu toate acestea, ghidate în principal de motive politice, Moscova și New Delhi lucrează activ la extinderea plăților în monedele naționale. Cel puțin pentru Rusia, o astfel de funcție va contribui la slăbirea parțială a presiunii sancțiunilor externe. Așadar, livrările de mărfuri din Rusia sunt plătite în rupii. iar cei din India – în ruble”, a explicat el.

- Advertisement -

În 2022-2023, există posibilitatea unui dezechilibru comercial crescut, deoarece exporturile rusești sunt probabil să crească mai mult decât importurile, spune analist-șef la TeleTrade Mark Goikhman. „Mai presus de toate, acest lucru este legat de transferul unor livrări de hidrocarburi din Europa și Occident în general către Asia”, a spus el, menționând că, pe lângă petrol și alte produse minerale, Rusia își poate crește și livrările de metale, vehicule, produse farmaceutice și chimice către India. Expertul a remarcat că importurile din India includ în cea mai mare parte produse farmaceutice, chimice și din industria mașinilor, în timp ce livrările de produse alimentare, haine și încălțăminte au, de asemenea, un potențial ridicat.

Creșterea plăților în „exces” de rupii are sens”, spune expertul, menționând că acestea nu pot fi blocate în băncile occidentale, cum ar fi dolari și euro. Goikhman a mai menționat că India poate deveni o țară de „tranzit” foarte semnificativă pentru „importurile paralele” ale Rusiei. Spre deosebire de China sau Turcia, India este mai puțin implicată în relațiile comerciale și politice cu SUA, astfel încât riscurile potențiale de sancțiuni secundare în timpul comerțului cu Rusia sunt mai mici. Astfel, Moscova poate cumpăra de la New Delhi produse fabricate în alte țări care vor oferi o utilizare suplimentară pentru rupii. „Cu toate acestea, chiar și atunci, utilizarea lor pentru importurile noastre este puțin probabil să depășească fluxul lor cu exporturi. Este puțin probabil ca fluxurile să devină echilibrate”, a concluzionat analistul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img