Home Analize Jocul rusesc și american în Golful Persic

Jocul rusesc și american în Golful Persic

0

Moscova este pregătită să intensifice aprovizionarea cu arme către Golful Persic în locul Statelor Unite și anticipează că jucătorii regionali nu vor ceda presiunii Washingtonului, a declarat pentru Izvestia Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al șefului comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației (cameră superioară). „Dacă SUA continuă să amenințe țările din Golful Persic cu întreruperea aprovizionării cu arme, Rusia ar putea înlocui cu ușurință furnizorii americani pe acea piață. Aceste țări sunt solvabile și au putut să vadă arme rusești în acțiune de luptă în Siria”, a explicat senatorul.

Arabia Saudită este cel mai mare importator de arme din lume și cel mai mare cumpărător de arme de la Washington. În 2015-2019, regatul a reprezentat un sfert din exporturile de arme americane. Dzhabarov a remarcat, de asemenea, că sistemele de apărare antirachetă furnizate de SUA au avut rezultate slabe în timpul atacurilor asupra teritoriului saudit de către Houthis din Yemen.

Potrivit lui Andrey Baklanov, fost ambasador al Rusiei în Arabia Saudită și vicepreședinte al Asociației Diplomaților Ruși, există o răcire sistemică în relațiile dintre Washington și Riad. Cu toate acestea, există mai multe puncte de contact între cele două părți decât aspecte enervante, a spus el pentru Izvestia. Astfel, Arabia Saudită depinde foarte mult de aprovizionarea cu tehnologii și arme avansate, iar peste 80% din armele aflate în serviciu cu Armata Saudită sunt de fabricație americană. Prin urmare, saudiții au nevoie de componente. „Acesta ar putea fi o pârghie de presiune asupra Riadului. Și totuși, SUA cu greu vor abandona o astfel de piață promițătoare, deoarece Arabia Saudită cumpără 53% din armele pe care SUA le furnizează regiunii, iar țara este cel mai important centru de achiziții din întregul mijlociu. Est”, a spus Baklanov.

Pentru a-i pedepsi pe saudiți pentru rolul lor în recentul acord OPEC+, Statele Unite ar putea, de asemenea, să aducă din nou în discuție uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi sau să reconsidere afirmațiile în urma atacurilor din 11 septembrie – și să facă Arabia Saudită responsabilă în ambele cazuri, Vyacheslav Matuzov, expert. în studii asiatice, a spus Izvestia: „SUA au întrerupt efectiv orice căi de evacuare cu declarații din presă, iar Arabia Saudită s-a trezit încolțit. Acest lucru a forțat Riad și alți jucători din Golful Persic să caute alternative și să întărească cooperarea cu Rusia, în special”, a spus expertul. . În plus, nici o singură țară arabă nu a impus Rusiei vreo sancțiune, a subliniat Matuzov.

Ad

Exit mobile version