Home Analize Jocul Occidentului cu plafonarea prețului petrolului rusesc ajută Moscova

Jocul Occidentului cu plafonarea prețului petrolului rusesc ajută Moscova

0

Prin impunerea unui plafon pentru prețul petrolului, Occidentul caută să obțină acces la hidrocarburile rusești în condiții egale cu cumpărătorii asiatici, mai degrabă decât să reducă veniturile excedentare ale Rusiei, au declarat experții pentru Izvestia. Ei spun că au fost în discuție plafoane de preț mai mari. Mai mult, embargoul va fi atenuat pentru o serie de țări europene și Japonia. Decizia privind limita prețului petrolului era așteptată pe 23 noiembrie, dar încă nu sunt disponibile informații despre aceasta. Potrivit celor mai recente date, Statele Unite și aliații săi au discutat despre o limită de 60 până la 70 de dolari pe baril. Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia nu își va exporta țițeiul în acele țări care vor fi de acord cu plafonul prețului petrolului.

Potrivit directorului general adjunct al Institutului Național de Energie Alexander Frolov, plafonul prețului petrolului rusesc va fi stabilit la un nivel care ar trebui să fie benefic pentru Moscova. „Partenerii noștri occidentali au discutat despre o limită mai mare după ce OPEC+ a fost de acord să reducă cota de producție a Rusiei cu 500.000 de barili. Se pare că au aranjat acest sistem astfel încât Rusia să poată beneficia de el și am dori să ne alăturăm lui”, a spus el. Izvestia.

Profesor asociat la Universitatea Financiară a Guvernului Rusiei Valery Andrianov este de acord. Potrivit acestuia, în prezent se încearcă ajustarea limitei la prețul real de vânzare al petrolului rusesc în regiunea Asia-Pacific, care se apropie de 70 de dolari. Având în vedere că acestea nu includ costurile de transport și de asigurare, măsura cu greu va schimba jocul pentru Rusia, a declarat expertul pentru Izvestia. Și în acest caz, plafonul prețului petrolului ar putea chiar crește exporturile de petrol rusești, insistă el.

Cu toate acestea, plafonul de preț ar putea submina funcția de reglementare a OPEC+ și ar putea genera un oligopol, a declarat Yury Stankevich, membru al Comitetului pentru Energie al Dumei de Stat, pentru Kommersant. Exporturile globale de petrol, unde OPEC și Rusia controlează aproape 70%, sunt o piață tipică a vânzătorului, iar expertul vede stabilirea unui plafon al prețului petrolului ca o încercare de a consolida rolul consumatorilor în fixarea prețului petrolului. După ce Occidentul va testa un astfel de mecanism pe Rusia, îl poate folosi pentru alți producători de petrol, inclusiv pentru OPEC, a spus Stankevich.

Maxim Malkov de la Kept nu exclude că producția de petrol a Rusiei ar putea scădea efectiv, dar ar trebui să-și revină în două-trei luni, de îndată ce lanțurile de aprovizionare vor fi restabilite. Sergey Kondratyev de la Fundația Institutul pentru Energie și Finanțe consideră că este puțin probabil ca consumatorii să refuze să cumpere țiței rusesc sau să își reducă drastic achizițiile, deoarece au puține alternative. Companiile de stat din China și India sunt foarte probabil să suporte cea mai mare parte a importurilor de petrol rusești în primele două până la patru luni după limitarea prețului, deoarece acestea sunt mai puțin intimidate fie de sancțiuni, fie de comercianții ruși de petrol, a spus el pentru Kommersant.

Ad

Exit mobile version