Jocul la 2 capete al lui Victor Ponta

0
18

Victor Ponta anunță că formațiunea sa va semna pactul propus de PSD „pentru bunăstarea românilor”, fiind singurul partid care a acceptat, până acum, oferta de colaborare a Vioricăi Dăncilă. Anunțul vine pe fondul negocierilor PNL pentru introducerea unei moțiuni de cenzură pentru căderea guvernului, transmite Radio Europa Liberă.

Ponta menționează, într-o postare pe facebook în care anunță că semnează pactul cu PSD, și o gafă – oferta scrisă a docmentului a venit pe email, de la cabinetul „președintelui Liviu Dragnea”.

Victor Ponta și ProRomânia au făcut o serie de declarații contradictorii referitoare la disponibilitatea colaborării cu PSD. Ponta a purtat negocieri cu PSD pentru intrarea la guvernare și a anunțat că semnează și susține moțiunile de cenzură pentru căderea Guvernului PSD.

Oferta ProRomânia de a intra la guvernare până în alegerile prezidențiale a fost respinsă de social-democrați. Între timp însă, Victor Ponta se concentrează pe racolarea în continuare a nemulțumiților din PSD.

Colaborarea cu ALDE, partid care a fost condiționat de ProRomânia să iasă de la guvernare pentru a semna o alianță, este deocamdată pusă între paranteze, de tatonările separate ale formațiunii conduse de Victor Ponta cu PNL pentru semnarea unei moțiuni de cenzură pentru căderea guvernului Dăncilă.

După scorul de 7% obținut la alegerile europarlamentare, ProRomânia s-a plasat în opoziție față de actuala conducere a PSD, pe care o critică adesea, însă a susținut la vot grupul politic al social-democraților în Parlament, la vot, una dintre ocazii fiind alegerea președintelui Camerei Deputaților.

În privința unei moțiuni de cenzură, ProRomânia susține că dorește să o voteze, în schimb pune o condiție care ar putea fi greu acceptată de partidele de dreapta care o inițiază – noul guvern să fie de centru-stânga, ceea ce, în termenii actualei scene politice, înseamnă o guvernare PSD-ProRomânia și, eventual, ALDE, partid pe care Ponta îl consideră pe stânga eșichierului politic. ProRomânia și ALDE au 66 de parlamentari, dacă formațiunea lui Tăriceanu nu se dezintegrează.