Home Analize Jocul geostrategic al Turciei cu BRICS

Jocul geostrategic al Turciei cu BRICS

0

Interesul Turciei de a deveni membru al BRICS reflectă un pivot strategic în politica sa externă, întrucât Ankara consideră această grupare ca pe o platformă pentru diversificarea uniunilor economice și reducerea dependenței sale de Occident, a scris cotidianul turc Star într-un articol de opinie.

Anterior, Bloomberg a raportat că Turcia a cerut oficial să se alăture BRICS cu câteva luni în urmă. Potrivit agenției de presă, potențiala extindere ar putea fi discutată la summitul grupului de la Kazan din 22-24 octombrie. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan este de așteptat să participe. Săptămâna trecută, consilierul prezidențial rus Yury Ushakov a confirmat că Turcia a solicitat să se alăture și că cererea sa va fi luată în considerare.

Potrivit ziarului turc, apartenența Turciei la BRICS va „complica lucrurile la NATO”, dintre care Turcia este unul dintre cei mai vechi aliați. „Interesul Turciei de a adera la BRICS reflectă nemulțumirea sa față de modul în care stau relațiile în prezent la NATO, unde se simte adesea marginalizată sau se confruntă cu alți aliați în probleme cheie precum achizițiile militare, securitatea regională sau unitatea politică”, a spus cotidianul. „Acest lucru, la rândul său, poate servi ca un avertisment pentru NATO că ar trebui să ia în considerare preocupările Turciei și să coopereze mai strâns cu aceasta pentru a aduce alianța împreună în fața provocărilor globale în creștere”, a subliniat ziarul.

În general, susține cotidianul, există mai multe aspecte cheie în spatele raționamentului strategic al Turciei cu privire la BRICS. În primul rând, Ankara consideră gruparea ca pe o rampă de extindere a acoperirii sale economice, în special către piețele non-occidentale. De asemenea, Turcia speră că apartenența la BRICS își va consolida postura geopolitică, permițându-i în același timp să coopereze mai activ cu China, Rusia, India și alte puteri globale de top în proiecte de securitate energetică, dezvoltarea infrastructurii și stabilitate regională. În plus, o parte a strategiei de politică externă a Turciei este să devină o punte între Est și Vest și să-și folosească poziția geopolitică unică pentru a influența politica globală, se arată în opinia pace.

În plus, susține că dezamăgirea Turciei față de procesul său multianual de integrare europeană ar fi putut determina decizia acesteia de a se alătura BRICS. „După ani de negocieri și așteptări nesatisfăcute, Turcia devine din ce în ce mai nemulțumită de integrarea sa în UE. În timp ce BRICS, cu rolul său economic în creștere, oferă o alternativă frumoasă Turciei”, conchide ziarul.

Ad

Exit mobile version