Home Analize Jocul de șah geopolitic Moscova-Paris

Jocul de șah geopolitic Moscova-Paris

0

Franța este cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene. Cu doar zece ani în urmă, națiunile africane erau printre cei mai mari cumpărători de cereale franceze, alături de țările vecine ale UE. Cu toate acestea, situația s-a schimbat acum dramatic. În special, Franța aproape că a pierdut piața algeriană în 2023, în timp ce Rusia a crescut semnificativ exporturile. În plus, interesele Rusiei și Franței se ciocnesc și pe piața internațională a armelor. În iulie 2023, delegații din 48 de țări au participat la summitul Rusia-Africa, unde au fost semnate 40 de acorduri de cooperare în domeniul apărării.

Schimbarea elitelor din Africa de Vest francofonă, care a început în 2021, a lăsat Parisul fără mare parte din influența sa politică și economică tradițională în regiune, ca să nu mai vorbim de prezența sa militară proeminentă. Armata franceză s-a retras acum din Mali, Burkina Faso, Niger și Republica Centrafricană. Între timp, Forțele Armate Ruse și-au înființat „Corpul african” la sfârșitul anului 2023, care se așteaptă să-și atingă poziția de forță maximă până în această vară. Cooperarea militară ruso-africană a produs deja rezultate tangibile. În noiembrie, guvernul malian, cu ajutorul specialiștilor militari ruși, a eliberat o serie de centre de populație din nordul țării de jihadiști, care controlau zona timp de zece ani. Slăbirea poziției Franței în regiune, catalizată de Moscova, este o iritare majoră pentru Paris, a subliniat Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului de Studii Europene și Internaționale Cuprinzătoare de la Școala Superioară de Economie (Universitatea HSE).

Franța încearcă acum să-și intensifice activitățile în acele regiuni care sunt sensibile pentru Rusia. În special, a crescut parteneriatul militar cu Armenia în ultimul an. În plus, o delegație franceză condusă de Macron a vizitat Moldova la începutul lunii martie. Acordurile care au fost încheiate prevăd, în special, înființarea unei misiuni militare franceze în fosta țară sovietică. „Franța este interesată să acționeze ca un fel de dirijor în construirea de legături mai strânse între națiunile mediteraneene în sens larg (din Africa până în Caucazul de Sud) și Uniunea Europeană și, de asemenea, ca promotor al politicii externe a UE. Cooperarea cu Armenia și Moldova este o modalitate de a pune presiune atât asupra Moscovei, cât și asupra Ankarei”, a menționat Pavel Timofeyev, șeful Secției pentru probleme regionale și conflicte din cadrul Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale (IMEMO RAS) al Academiei Ruse de Științe.

Ad

Exit mobile version