Home Analize Jocul Chinei

Jocul Chinei

0

Pe măsura ce războiul din Ucraina se intensifică, tot mai multe voci vorbesc despre rolul militar, dar mai ales economic pe care l-ar putea avea China în acest conflict. Analiștii se întreabă dacă Beijingul va rămâne alaturi de partenerul său strategic, Moscova, sau va alege să profite de context pentru a-și normaliza sau chiar dezvolta relația economică cu Occidentul. La RFI, analistul economic Aurelian Dochia explică faptul că Beijingul a încercat dintotdeauna să se impună economic la nivel mondial, nu prin conflict militar. „Această filosofie nu se va schimba”, crede analistul.

Aurelian Dochia: China este în fața unei decizii foarte dificile în momentul de față. Dar sunt convins că China va urma o cale pragmatică, urmărindu-și propriile interese. Fără îndoială are unele interese comune cu Rusia. Este supusă de câțiva ani sancțiunilor americane pe diverse planuri. Sunt tot felul de restricții care au fost impuse Chinei. Din acest punct de vedere pare să aibă unele interese comune cu Rusia. Numai că, fără îndoială, China nu vrea să se angajeze într-un conflict, mai ales într-un conflict militar. În general, politica Chinei a fost aceea de a cucerii lumea prin politici comerciale și în zona economică, nu în zona militară și de confruntare. Nu a încercat lucrul ăsta. Probabil că și în momentul de față va adopta aceeași poziție. Dar o va adopta pas cu pas, în funcție de cum se mișcă lucrurile. Nu cred că vom putea să spunem acum exact ce va face China. Nici măcar chinezii nu pot să spună ce vor face. Așa cum spuneam, au o abordare pragmatică, în fiecare zi și în fiecare săptămână în funcție de cum evoluează lucrurile. Și în primul rând în funcție de cum evoluează conflictul din Ucraina ca și reacția occidentală, diversele măsuri care vor fi luate de către occident, China va cântări și va merge într-o direcție sau alta fără să se angajeze în mod irevocabil și definitiv în favoarea Rusiei, de exemplu. Sunt convins că nu va face lucrul ăsta.
Reporter: Se exclud cele două variante? Apropierea Chinei din punct de vedere economic de Rusia, pe de o parte și de Occident de cealaltă parte. Sau, inteligenți din punct de vedere economic, așa cum spuneați și dumneavoastră, ar putea merge la două capete?
AD: Va încerca să meargă la două capete atât cât va putea. S-ar putea să existe un moment în care alegerile să fie impuse, să fie făcute. Dar va amâna acest moment pe cât posibil. Și va încerca să obțină niște avantaje: poate că aceste avantaje vin și din partea Occidentului. Și aici există multe domenii în care sunt dispute, sunt nuanțe care pot fi stabilite. Pot fi acordate unele avantaje Chinei și ea poate fi atrasă în această confruntare mai degrabă de partea occidentului. Dar, nu va exista nicio ieșire publică sau oficială din partea Chinei care să spună că sunt de partea Rusiei sau că sunt împotriva Rusiei. Asta este mai important pentru ei pentru că partea economică și relația cu occidentul nu poate să fie atât de vizibil schimbată de la o zi la alta. China este prea mare și are un rol prea important în economia mondială ca în domeniul ăsta, de la o săptămână la alta, să se schimbe ceva.
Rep: E clar că China reprezintă un punct forte pentru occident. Relația merge în ambele sensuri. Parteneriatul între Rusia și China există și el. Poate China ajuta Rusia din punct de vedere economic atât de pregnant încât să suplinească efectele sancțiunilor economice pe care occidentalii le-au impus Rusiei? Poate Rusia rezista cu ajutorul Chinei din punct de vedere economic?
AD: În mod clar, pe termen scurt, nu există soluție care să elimine sancțiunile care au fost impuse Rusiei. Însă lucrurile pot să evolueze pe termen mai lung. Dacă vorbim despre un an de acum încolo se poate reconfigura un întreg sistem de relații care să înceapă să ofere linii de supraviețuire Rusiei. Dar pe termen scurt și dacă ne uităm e vorba de câteva săptămâni, nu există nicio soluție care să schimbe duritatea sancțiunilor care au fost aplicate Rusiei. Fără îndoială, nici China nu poate să facă nimic în această direcție. Pe termen mai lung se poate schimba. Dar problema este că până ajungi la termenul lung trebuie să treci peste cel scurt. Iar asta ține în mare măsură de modul în care evoluează războiul în Ucraina. Probabil că aici este, până la urmă, cheia pentru multe dintre lucrurile pe care le discutăm inclusiv pe plan economic.

Ad

Exit mobile version