Home Analize Joacă China un rol în înțelegerea Kim Jong-Un-Trump?

Joacă China un rol în înțelegerea Kim Jong-Un-Trump?

0

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONAL DE VASILE DAMIAN

Mult-aşteptatul summit de la Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong-un s-a soldat cu semnarea unui document comun care menţionează, printre altele, «denuclearizarea completă a peninsulei coreene» dar rămâne totuşi vag în privinţa viitorului arsenalului nuclear nord-coreean. China, multă vreme principalul aliat al Coreei de Nord, a urmărit îndeaproape summitul de la Singapore. De teamă să nu rămână în afara «noului joc politic»?

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a salutat summitul americano-nord-coreean şi a spus că speră ca noul capitol al relaţiilor bilaterale să se scrie cu … sprijinul Beijing-ului. O capitală care nu a ezitat să-şi atribuie «un rol important şi unic» în summitul de la Singapore.

Trebuie reamintit că dacă China a fost mult timp principalul – adesea chiar singurul aliat – al Coreei de Nord, intermediarul acesteia cu restul lumii, de când a sosit la putere Kim Jong-un în 2011, relaţiile s-au tot degradat. La început, preşedintele chinez Xi Jinping l-a privit cam de sus pe tânărul lider de la Phenian. Apoi, mai recent, Beijing a pus sub presiune regimul stalinist nord-coreean aplicând «à la lettre» noile sancţiuni impuse de ONU. Phenianul nu a stat cu braţele încrucişate. Un profesor de ştiinţe politice de la Singapore citat de colegii noştri de la RFI în franceză notează că «Coreea de Nord şi-a cam făcut toate testele nucleare în momente foarte precise, de fiecare dată ca să pună China în dificultate». Lucru care a explica atitudinea tot mai fermă a lui Xi vizavi de vecinul său.

In ultima vreme însă, cu cât se profila la orizont o posibilă intervenţie americană în Coreea de Nord, cu atât China a făcut totul pentru a destinde atmosfera. Beijingul s-a arătat déjà cooperant în materie economică, de teamă probabil ca să nu piardă nimic în cazul unei deschideri a regimului de la Phenian. «Luna trecută, un grup de 20 de responsabili regionali nord-coreeni conduşi de vice-preşedintele partidului muncii, au fost primiţi în China pentru a învăţa cum s-a dezvoltat economic ţara lui Mao» ne spune corespondentul Le Monde la Beijing care precizează că «a fost vorba de primul grup de nord-coreeni primit în China din 2010 încoace». O atitudine ce-i va permite probabil Chinei să joace un rol de prim plan în viitoarele negocieri care vor avea loc în urma summitului de la Singapore.

Nu în ultimul rând, Beijingul va avea un rol crucial de jucat în cazul semnării unui acord de denuclearizare totală. China va garanta acest text fiind singura ţară ce poate juca rolul de intermediar. La fel de neocolit va fi rolul Chinei în cazul semnării unui acord de pace intercoreean, Beijing fiind semnatarul armistiţiului din 1953 dintre cele două Coreei.

In fine, pe plan politic relaţiile dintre China şi Coreea de Nord s-au ameliorat şi ele. In luna martie, pentru prima dată de când a fost intronizat preşedinte în 2011, Kim Jong-un a fost primit la Beijing de Xi Jinping. Un preşedinte chinez care şi-a ajutat turbulent vecin chiar şi cu ocazia summitului de la Singapore. Dacă China nu a fost prezentă în oraşul-stat, gazda întâlnirii dintre Trump şi Kim, acesta din urmă a venit de la Phenian la bordul unui avion Boieng 747 oficial chinezesc. «Logo-ul Air China, vizibil pe ecranele televiziunilor din lumea întreagă, a consfiinţit rolul de prim rang regăsit de China după o lungă perioadă de ostilităţi reciproce» notează acelaşi Le Monde.

Ad

Exit mobile version