Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat luni că, în urma anchetei unei comisii parlamentare pe care a condus-o în perioada 2005 – 2007, s-au constatat grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al televiziunii publice și radioului public, transmite Agerpres.
DNA a ridicat luni documente privind contractele din TVR în ultimii 10 ani.
În perioada la care se referă Turcan șeful TVR era regizorul Tudor Giurgiu. Acesta a demisionat în mai 2007.
Giurgiu a fost acuzat în repetate rânduri de afaceri nelegale în TVR.
Giurgiu a fost susținut de alianța DA (PNL și PDL) și PC pentru conducerea televiziunii, din care făcea parte și Raluca Țurcan.
Tudor Giurgiu și-a creat propria companie independentă de producție de film, Librafilm și a inițiat Festivalul Internațional de Film Transilvania, fiind președinte al acestuia.
TVR a terminat pe profit în 2004 sub conducerea lui Valentin Nicolau. Mai apoi a mers din pierderi în pierderi an de an, primul vinovat fiind Giurgiu.
„Un control cu privire la cheltuirea banului public în televiziunea publică și, de ce nu, și în radioul public, pe o perioadă mai lungă de timp, ar fi bine-venit. Spun lucrul acesta pentru că, în perioada 2005 — 2007, am condus o comisie de anchetă pentru modul în care au fost gestionați banii publici prin care se finanțează cele două instituții, privind calitatea managementului, politica de resurse umane și, în general, corectitudinea managementului acestor două instituții. După acea perioadă s-au succedat la conducerea instituțiilor diferite persoane, cu diferite echipe de management. Nu știu cum s-a derulat managementul în decursul timpului, dar știu sigur, în calitate de fost președinte de comisie de anchetă, că au existat serioase suspiciuni cu privire la justețea și judiciozitatea cheltuirii banilor publici și calitatea managementului în acea perioadă. În raportul comisiei sunt informațiile strânse în urma consultării experților, profesioniștilor, oamenilor de televiziune. Aceste informații au fost foarte valoroase și arătau grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al acestor două instituții. Apăreau informații clare, cu documente, cu contracte, despre licitații supradimensionate, despre alocări preferențiale în cazul anumitor contracte. Acestea există în documente, trebuie doar interes să fie căutate și scoase la iveală”, a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că raportul comisiei de anchetă a fost votat numai în comisie, nu și în plenul reunit al Parlamentului, neexistând suficientă voință politică pentru a se merge până la capăt.
Raluca Turcan a spus că, deși nu a fost votat în plenul reunit, a trimis raportul comisiei de anchetă către instituțiile de control.
„În vederea soluționării dosarului (…) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTv a unor contracte de prestări servicii și în conformitate cu ordonanța procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicați copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activității SRTv, constituite în perioada 2005 — 2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora”, se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului și semnată de doi procurori din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Solicitarea a fost transmisă și către Camera Deputaților, dar aceasta nu a fost discutată încă de conducerea instituției.