Italia NU va semna Pactul pentru Migrație pe care România îl vrea. SUA, Austria, Australia, Elveţia, Israel, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Slovacia au spus NU.

0

Italia s-a alăturat ţărilor care nu vor semna pactul ONU privind migraţia, a anunţat miercuri premierul Giuseppe Conte, care anterior se pronunţase totuşi în favoarea acestui pact, transmite dpa și Agerpres.

Decizia executivului de la Roma survine după ce vicepremierul Matteo Salvini, lider al formaţiunii de guvernământ Liga, a declarat că este ”total împotriva” acestui document.

Premierul italian a menţionat că a decis să delege parlamentului decizia privind susţinerea pactului ONU, dar dezbaterea nu va avea loc înainte de 11 decembrie, data prevăzută pentru semnarea lui, astfel că Italia nu-l va semna.

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepţia SUA, ”Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată”, urmează să fie semnat la conferinţa internaţională ce se va desfăşura la Marrakech pe 10-11 decembrie.

Între timp mai multe ţări au decis să se retragă din acest acord şi să nu-l semneze la conferinţa de la Marrakech, acuzând în principal faptul că documentul nu stabileşte o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală, consolidează drepturile migranţilor şi include migraţia printre drepturile omului, fapt ce ar încuraja acest fenomen.

Până în prezent (în afară de SUA care nu l-au acceptat de la bun început) au confirmat retragerea din acest pact Austria, Australia, Elveţia, Israel şi majoritatea ţărilor est-europene, respectiv Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.