Home Analize Istorici ruși: Prin decretul său, Putin revendică „jumătatea din zona de coastă...

Istorici ruși: Prin decretul său, Putin revendică „jumătatea din zona de coastă a Nisei”, clădiri din Ierusalim și unități de producție: fabrici, uzine, șantiere navale din Occident

0

Sub incidența decretului prezidențial al lui Vladimir Puțin privind identificarea proprietățile de stat din străinătate ce aparțin Rusiei poate intra „jumătate din zona de coastă a Nisei”, clădiri din Ierusalim și unități de producție – fabrici, uzine, șantiere navale, scrie presa rusă, citând istorici, relatează Vedomosti.

Într-un interviu acordat cotidianului RBC, docentul Catedrei de istorie modernă a Rusiei a Universității de Stat pentru Științe Umaniste, Aleksandr Krușelnițki, doctor în științe istorice, a declarat că, în secolele XIX-XX, Rusia a deținut o parte semnificativă a zonei de coastă a Nisei (Franța). Potrivit omului de știință este vorba, înainte de toate, de active imobiliare cumpărate de persoane aparținând familiei imperiale.

Erau conace, castele și terenuri, dar nu numai: au fost achiziționate, de asemenea, terenuri împădurite pentru vânătoare și zone cu priveliști panoramice deosebit de frumoase. A existat chiar și un caz unic când, la Paris, a fost cumpărat un scuar, a precizat Krușelnițki.

În plus, au fost achiziționate și unități de producție: în întregime sau parțial – mine, uzine, fabrici, ateliere, șantiere navale. Conturi mari ale supușilor Imperiului Rus au fost plasate în bănci din Elveția, Marea Britanie, Franța, Germania și Austro-Ungaria, soarta multora dintre ele dovedindu-se „foarte îndoielnică”, a subliniat istoricul.

După cum a explicat, la rândul său, istoricul Aleksandr Diukov, cercetător la Institutul de Istorie Rusă al Academiei de Științe a Rusiei, director general al fondului ”Memorie istorică”, unele proprietăți ale Imperiului Rus și ale URSS, nu au fost transferate, ulterior, în proprietatea Federației Ruse. Multe asemenea obiective se află în Ierusalim, a precizat el.

Krușelnițki a reamintit, de asemenea, soarta altui activ – „acei bani ai partidului comunist”, și anume „partea din străinătate a fondului secret de aur și valută al PCUS, care a început să se formeze nu mai târziu de mijlocul anului 1918”. Această temă a fost ridicată la începutul anilor ’90, dar de prin 1993 din presă au dispărut articolele pe acest subiect, a precizat istoricul.

Președintele Vladimir Putin a semnat recent un decret conform căruia Rusia va aloca fonduri pentru identificarea, înregistrarea și protecția juridică a bunurilor sale imobiliare din străinătate, inclusiv din perioadele URSS și a Imperiului Rus.

Ad

Exit mobile version