spot_img
1.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăExterneIstoric român de la Departamentul de Stat american ACUZĂ: Românii nu îi...

Istoric român de la Departamentul de Stat american ACUZĂ: Românii nu îi iubesc pe bogați, este efectul propagandei comuniste

-

Mircea Munteanu, istoric al Departamentului de Stat al SUA, specializat în Europa de Est și Uniunea Sovietică, este de părere că efectele propagandei comuniste se văd și astăzi.

Efectele se văd și astăzi. Dacă vă uitați bine la percepția pe care populația din România o are, la modul global, vizavi de bogăție în special, vizavi de rolul statului în viața de zi cu zi, se văd aceste curente de propagandă care au fost transmise de-a lungul timpului. Generația voastră, sper, mai puțin, generația viitoare, probabil și mai puțin decât atâta, dar ele există. Și atunci când există probleme la nivel global în materie de ce înseamnă democrație, ce înseamnă economia de piață, care sunt structurile prin care noi oamenii ne organizăm spre viitor, aceste discursuri propagandistice, care au subminat încrederea în instituțiile menționate la început, pot crea probleme, le-a spus Munteanu studenților prezenți, joi, în amfiteatrul ‘Nicolae Iorga’ din cadrul Facultății de Istorie a Universității București.

Istoricul a precizat că pozițiile exprimate sunt doar ale sale și „nu reprezintă în niciun fel opțiunile sau părerile Departamentului de Stat al Statelor Unite sau ale Ambasadei SUA, ori ale Biroului de Istorie de la Departamentul de Stat al Guvernului american”.

Munteanu a fost prezent la o dezbatere pe tema mini-seriei „Comrade Detective” și propaganda din România anilor ’80, organizată în parteneriat cu Ambasada SUA la București. La eveniment au participat și adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, profesorii Octavian Roske — conferențiar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și director al Centrului de Studii Americane, Luciana Ghica — conferențiar la Facultatea de Științe Politice și Matei Gheboianu — lector la Facultatea de Istorie, precum și actorii Florin Piersic Jr. și Olivia Niță.

Mircea Munteanu este istoric la Departamentul de Stat al SUA, specializat în Europa de Est și Uniunea Sovietică. A lucrat ca Program Associate la Cold War International History Project (CWIHP) și la History and Public Policy Program la Centrul ‘Woodrow Wilson’ din Washington.

Este autorul volumelor din seria ‘Foreign Relations of the United States’ care se referă la Europa de Est 1977 — 1980, Polonia 1977 — 1981 și Polonia 1982 — 1988.

A scris, de asemenea, articole despre istoria Războiului Rece în ‘Diplomatic History’ și ‘Journal of Cold War History’.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img